28 000 кандидатки по обява за работа за 30 жени машинистки в Саудитска Арабия

Обява за работа за 30 жени машинистки в Саудитска Арабия привлече 28 000 кандидатки, което подчертава мащаба на търсенето на работни позиции за жени в консервативното кралство.   

Това съобщи Ройтерс, цитирайки испанската железопътна компания "Ренфе" (Renfe), която оперира в арабската страна.

Kомпанията планира да отсее кандидатурите онлайн, като направи оценка на академичната подготовка и владеенето на английски език. Това ще намали броя на кандидатите до около половината, като се очаква процедурата да приключи до средата на март. Избраните 30 жени ще управляват влакове стрели между градовете Мека и Медина, след като преминат през едногодишно платено обучение. 

"Ренфе", която заявява, че се стреми да създава възможности за работа за жени, наскоро назначи 80 мъже машинисти за влаковете си в Саудитска Арабия, а още 50 мъже се обучават, пише Ройтерс. 

Възможностите за работа за саудитските жени доскоро бяха ограничени до професии като учители и медицински работници, тъй като те трябваше да спазва строги правила за разделение между половете. До 2018 г. на жените не беше разрешено да шофират в кралството, припомня агенцията. 

Участието на жените в работната сила почти се е удвоило през последните пет години, достигайки 33 процента. Това се случва благодарение на политиката на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман за отваряне на кралството и диверсификация на икономиката.

Жените вече заемат работни места, които преди са били запазени за мъже и работници мигранти.

През третото тримесечие на миналата година делът на жените, работещи в страната, беше около половината от мъжете - 34,1 процента. Безработицата при жените беше 21,9 процента - над три пъти по-висока отколкото при мъжете.

Саудитска Арабия подчертава напредъка си по въпроса за равенството между половете.  Това се случва на фона на внимателното наблюдение от страна на Запада действията на властите в областта на човешките права в страната, включително репресията срещу несъгласните с управляващите и убийството на журналиста Джамал Хашоги през 2018 година. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини