Какво да правим при сигнал за ядрена заплаха, правителството закупува хапчета, но преди това?

    На заседание на министерски съвет от 28 февруари 2022г се взе решение за финансиране на дейности за непредвидени и/или неотложни разходи за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия по реда на чл. 56 от Закона за защита при бедствия, в размер на 4 100 000 лв., за финансово обезпечаване на подновяването на запасите от таблетки калиев йодид с изтекъл срок на годност към 31.12.2021 г. и за закупуване на модули и части за ремонт на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване.

    Не желаем да всяваме каквото и да било паника в населението, че има някаква предпоставка за ядрен удар или авария в атомна електоцентрала, но щом правителството е сметнало за нужно да разгласи информацията, че се предприемат мерки за ремонт на Националната система за ранно предупреждение и подновяване на националните запаси от калиев йодид, е добре да се знае как трябва да действаме в кризисна ситуация, ако сирените завият.

    До тук добре, но какво да правим ако сирените завият и преди да се наложи да пием хапчетата против радиационно отравяне? За да засвирят сирените и да има опасност от радиационно замърсяване, не е нужно някой лидер на ядрена сила да е натиснал червеното копче, това може да случи и след авария в атомна електоцентрала например.

    В недалечното минало населението бе обучавано как да действа при опасност от бедствие, ядрена или бомбена заплаха, но в последните десетилетия усилия за подготовката на населението при подобни бедствия бяха неглижирани. До 2011 година съществува Гражданска защита, която е била държавна служба за защита на цивилното население, материалните и културните ценности на България при бедствия, аварии, терористични атаки и военни нападения срещу страната. Съществувала е под различни наименования през периода 18 юли 1936 – 1 януари 2011 г. От 2011 година структурата е влята в МВР, като координацията на съставните части на единната спасителна система се осъществява чрез оперативните центрове на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". 

    Бившия клуб на Гражданска защита в Димитровград

    По наша информация, материалната база, изградена в близкото минало не се подържа или поне не във вида, в който е била през времената на Студента война. Димитровград, като един нов град, е имал завидна за повечето градове в България инфраструктура в частта си на укрития /бомбоубежища/ за цивилното население. В повечето жилищни сгради, от създаването на града, има изградени бомбоубежища, както и в почти всички обществени сгради, заводи и предприятия. До 1991 година и мазетата на панелните блокове са били строени за укрития и то със стабилни изолиращи врати и капаци на прозорците, но повечето от тези съоръжения вече ги няма.

    Към днешна дата, въпреки опитите ни да намерим информация за функциониращи и пригодни укрития, до момента не намерихме такава, а по наредба изискванията за тях не са малко. Все още търсим информация от институциите, къде могат да се предпазят жителите на града при евентуална въздушна атака. Това, което е ясно, е че има изготвени планове при евентуално бедствие, авария или бомбена заплаха, като в такава ситуация максимално бързо трябва да съберем членовете на домакинството и да изпълняваме инструкциите, давани от органите на реда, чрез БНР, БНТ и местни полицейски служби.

    В този материал събрахме информация за предварителна подготовка:

    Ако се случи ядрена атака, няма да можете да излезете навън, тъй като ще бъде опасно. Трябва да останете защитени най-малко 48 часа, но за предпочитане повече. С храна и лекарства под ръка, можете поне временно да не се тревожите за тях и да се съсредоточите върху други аспекти на оцеляването.

    Запасете се с храни, които не са нетрайни. Такива продукти могат да се съхраняват в продължение на няколко години, така че те трябва да са налични и ще ви помогнат да оцелеете след атака. Изберете храни с високо съдържание на въглехидрати, за да получите повече калории за по-малко пари.

    Натрупвайте запасите си постепенно. Всеки път, когато отидете в магазина за хранителни стоки, купувайте един или два артикула за вашите сухи дажби. В крайна сметка ще се запасите за няколко месеца.

    Трябва да имате запас от вода. Водата може да се съхранява в пластмасови контейнери за хранителни продукти. Почистете ги с разтвор на белина и след това ги напълнете с филтрирана и дестилирана вода. Вашата цел е да имате 4 литра на човек на ден. Дръжте под ръка обикновена хлорна белина и калиев йодид (разтвор на Лугол), за да пречистите водата в случай на атака. Трябва да имате средства за комуникация. Ето какво може да ви трябва:
    - Радио. Опитайте се да намерите опция, която работи с манивела или слънчева енергия
    - Свирка. Можете да го използвате, за да се обадите за помощ.
    - Мобилен телефон. Не се знае дали мобилната комуникация ще работи, но ако стане, трябва да сте подготвени. Ако е възможно, намерете слънчево зарядно за вашия модел телефон.

    Запасете се с лекарства. Наличието на необходимите лекарства и възможността да окажете първа помощ е въпрос на живот и смърт, ако сте ранени при атака. Ще имате ощ нужда от:

    - Фенерче и батерии
    - Респиратори
    - пластмасово фолио и тиксо
    - Торби за боклук, пластмасови връзки и мокри кърпички за лична хигиена

    Поведение на населението извън 30-километрована зона при авария на АЕЦ, както и за населението в зоната, в случай, че не е наложително извършване на евакуация.

    Децата трябва да останат в къщи до изясняване на обстановката. Затворете прозорците  и добре ги уплътнете, проветрявайте само при тихо време и то чрез прозорец, на който сте поставили в 3-4 пласта тензух или друго парче плат. Не метете и не тупайте, почиствайте ежедневно с влажна кърпа. При ползване на прахосмукачка, изходящата струя трябва да се филтрира допълнително през влажна кърпа. Изпирайте често дрехите и спалното бельо, не сушете дрехи на открито. Хранителните продукти съхранявайте в плътно затворени съдове, следете указанията и конкретните мерки за кулинарната им обработка.

    - измивайте ръцете си старателно, особено преди хранене, къпете се всекидневно. Дишайте през носа, а при излизане на вън през маска или навлажнена кърпа. При влизане в жилището трябва да събуете обувките и да свалите дрехите, съхранявайте ги отделно. Не допускайте замърсяване на вашето жилище;

    Обработка на хранителните продукти и вода:

    Не консумирайте хранителни продукти, за които е обявена временна забрана. За предпочитане е да използвате наличните консервирани и други трайни хранителни продукти. Ако се налага пренасяне на храни, поставете ги в найлонови торби.

    Запазването на хранителните продукти да става в мазета, затворени килери и ниши или в херметически затварящи се съдове. Обработвайте и приготвяйте храните в затворени помещения. Изключете от менюто си листните зеленчуци и млякото. Сравнително по-безопасни са оранжерийните плодове и зеленчуци, морковите, картофите, птичето месо, както и океанската риба. Използвайте сухото мляко за ежедневното меню на децата.

    Замърсените хранителни продукти, които не подлежат на термична обработка, консумирайте само след обилно измиване с вода и допълнително изкисване за 24 часа. При готвенето  обезкостете  и нарежете месото на парчета до 70 грама, накиснете го във вода за 24 часа и изхвърлете водата. Сварете месото и изхвърлете първия бульон.

    Вода за питейни и домакински нужди да се взема само от закрити и контролирани и разрешени водоизточници.

    Мерките за защита на населението при повишена радиоактивност при авария в АЕЦ в 30 километровата зона от епицентъра, които до голяма степен важат и за ядрена атака:

    При възникване на радиационна авария с опасност за населението, то ще бъде уведомено своевременно. Сигналът се подава чрез локална сиренна система, БНР, БНТ както и от местните органи на полицията, които с мегафони ще информират населението при нужда от евакуация. В такава ситуация имайте готовност да бъдете евакуирани. Поставете в полиетиленови пликове документи за самоличност, пари, лекарства, носими ценности, комплект връхни дрехи, храна за две-три денонощия и питейна вода. Ограничете излизането от дома си, ако това е наложително, използвайте противопрахови маски от памучно – марлени превръзки.

    След оповестяването на населението за опасността от радиоактивно замърсяване, следва стриктно да се следят и изпълняват указанията на компетентните органи. Незабавно се пристъпва към укриване в противорадиационни укрития /ПРУ/, херметизация на жилищни, работни и други обществени помещения. Тя се осъществява с подръчни средства, като прозорците се уплътняват с дунапрен, тиксо или други залепващи ивици. Между черчеветата се поставят възглавнички от плат, памук, хартия, дунапрен. На външните врати и прозорци отвън може да се поставят найлонови завеси.

    Важна съставна част от защитата на населението е йодната профилактика, за каквито хапчета отпусна пари и министерстки съвет – но към йодна профилактика се пристъпва само след щателна оценка на обстановката и по изрично указание на органите на министерството на здравеопазването. Не пийте самоцелно йодна тинктура. Самоцелната употреба на йод води до рак. Блокирането на щитовидната жлеза с калиев йодид предлага известна защита, но калиевият йодид не е генерично анти-радиационно лекарство. Ако радиоактивният йод не е част от експозицията, калиевият йодид не се препоръчва. Например, поради неговия кратък полуживот от 8,5 дни, е изключително малко вероятно радиоактивният йод да бъде включен в радиологично разпръскващо устройство или "мръсна бомба". В този сценарий калиевият йодид няма да е от клинична полза, но потенциалната му токсичност (включително животозастрашаваща анафилаксия) ще е рисковано. Ето защо се препоръчва лечението с калиев йодид да се избягва при жертви на експлозия от "мръсна бомба“.

    За сега все още не съществуват индивидуални средства за защита, които да задържат радиоактивните лъчения и да защитават човека от външно облъчване. Така че, под индивидуални средства за защита трябва да се разбират тези, които предпазват дихателните органи и кожата от радиоактивен прах. За защита на дихателните органи се използват респиратори и противогази или пък подръчни средства като памучно-марлена маска, памучни кърпи и други.След пребиваване на открито свалете обувките си и връхните дрехи и ги приберете отделно.

    - eвакуацията с личен транспорт до пункта за специална обработка ще се разрешава само, ако предварително ви е даден специален евакуационен пропуск.

    - не вземайте домашни животни, затворете добитъка и оставете в оборите вода и храна за 2-3 дни. Ако е необходимо животните ще бъдат евакуирани допълнително от съответните органи.

    - в пунктовете на границата на 30-километровата зона, ще получите указания за мястото на процедурата по настаняването ви.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (12)

    • 1
      На
      На магарето 5-тия крак
      5 -5
      12:40, 2 мар 2022
      Положението явно се е сговнясало много щом държавата взе да привежда в готовност бомбоубежищата, само не знам колко бързо хората ще стигнат до тях, при все, че една ядрена ракета от Раша стига до България за 10 минути. Цар Бомба е взривена на 4 км. над земята и създава земетресение от 5-та степен на повърхността под нея.
      А в днешно време Путлер има и по-силни бомби.
      Да ви е честита “вечната дружа” недраги изперкали русофили-кукувисти
      • Ба
        Бай Хой(Кой)
        7 -3
        12:52, 2 мар 2022
        Сговнясала се е кликата, управляваща България след 1989-та.След като тровиха душите ни с истерията Ковид-19,търсят заместител. Какви бомбоубежища,какви 5 лева? По-скоро има лека(засега) паника у някои хора,преяли с власт и пари...иначе дибре си се ориентирал към 5-ия крак...😉
      • До
        До бай Кой
        7 0
        13:02, 2 мар 2022
        Дано си прав и това, че ще се закупува нова партида йод да не е заради някаква по информация която имат и за свга не споделят за да не създават паника. Превенция трябва да има в тези размирни времена, щом видно съдбата на Европа се определя от настроението на един човек!
      • На
        На магарето 5-тия крак
        3 -1
        18:44, 2 мар 2022
        Бай Хой, управляващите в Европа и САЩ (нашите са дебили) са съмнително и подозрително спокойно предвид факта, че Владолф Путлер е изплискал легена и е готов да направи джумбиша само защото някой му бил казал нещо. Това какво ти говори? На мен 2 неща - че те (управляващите) знаят нещо, което ние не и че те (управляващите) в момента просто си приготвят бункерите когато започнат да летят конфетите.
        И един факт - Путлер от последното му изказване, че привежда в бойна готовност ядрените оръжия не се е появявал повече. Няколко дни. Също както преди това не се беше появявал с дни преди да анонсира атаката над Украйна. Ти си прави изводите
      • У
        у
        4 -1
        10:30, 3 мар 2022
        Ужас! Руските агресори ни докараха до психически срив. Да се страхуваме и да се крием като мишки!
    • 2
      Ти
      Тит
      7 0
      12:57, 2 мар 2022
      Бомбите се пускат в големи градове по възможност в равнина за по голямо разпространение на взривната вълна и разнасянето на радиацията, една бомба може да носи до 8 ядрени глави. Ако епицентъра е в близост на 50км. имаме шансове да се предпазим от високото ниво на радиация, ако успеем да се укрием, но ако падне в Хасково например нямаме почти никакви шансове. Но ако се замислите инстинкта на всеки родител е при евентуална заплаха да прибере детето си (ако е на училище или детска градина), което дори в нашия град и без да изпадаш в паника е между 5-15 минути. Това реме ще ни стигне ако няма възпрепятстващи обстоятелства да се прикрием , ако взрива е в Пловдив или стара Загора
    • 3
      Ол
      Оля
      7 0
      13:08, 2 мар 2022
      Трябва местните властоимащи органи да излязат и да кажат какво да правим при евентуална заплаха и не за да ни стряскат, а за да ни дадът спокойствие и имаме доверие, че те са подготвени да ни защитят. Притеснение в обществото има и то трябва да бъде разсеяно, знаем че армия нямаме, незнам дали някой ще дойде да ни защити, знаем че не сме подготвени за сериозна опасност, но колкото и да е минимална заплахата трябва да имаме информация какво да правим, ако се стигне до най лошото. Аз наистина незнам какво да оравя ако засвирят сирените и съм благодарна, че прочетох някакви напътствия.
      • Ба
        Бай Хой (Кой)
        5 -4
        13:22, 2 мар 2022
        Какво да правим ли? На първо време да сме по-информирани за геополитическите събития,щом ще вземаме отношения по тях и...къв е тоя просто Киро дето зорлем иска да ни набута между шамарите? На какви стимуланти е тоя човек?
    • 4
      Ба
      Бай Хой(Кой)
      2 0
      23:43, 2 мар 2022
      До 5-ия крак(магарешки)...Съгласен ,че нашите управляващи са дебили,но такива са и в Европа-особено в Германия (справка "канцлер-акт"). Има и други медии,освен нашите,гледах Путин два пъти последната седмица-едно откриване на някакъв завод и среща с представител на индустриалния капитал,не мисля че се е покрил тотално. Позволявам си да изкажа лично мнение-вероятно е договорено по един или друг начин оттеглянето на някои структури от източна Европа, включително и от България.
    • 5
      Ни
      Нищо общо
      6 0
      02:33, 3 мар 2022
      Половината от тея бомбеобежища бомба е паднала в тях, наводнени,мухлясъли човешки крак не е стъпвал в тях вие искате хора от 21 век да влизат вътре ? Общината що не е мислила за стопанисването на тея съоражения преди а чакат след дъжд качулка ? Заети са били с "усвояването" на еврофондове като-че-ли
    • 6
      Fe
      fen
      4 0
      19:40, 3 мар 2022
      Като вдигнат,още два,три пъти цените,на храните,бензина,зеленчуците,няма да има нужда,да си хабят ракетите.
    • 7
      Тт
      тт
      0 0
      06:22, 17 мар 2022
      Лъвицата е бременна и всички пичове сме под подозрение, казал заекът.
    Последни новини