Ракетен обстрел по американско консулство в Ирак

Дванайсет балистични ракети са били изстреляни по град Ербил, главния град на Иракски Кюрдистан и са взели на прицел американското консулство в града, предадоха световните агенции. Ракетите са били изстреляни извън територията на Ирак, по-точно от изток, казват местните служби за сигурност, предаде Франс прес.

"Атаката беше извършена с 12 балистични ракети, изстреляни по квартал на Ербил и взимащи на прицел американското консулство", се казва в съобщение на звеното за борба с тероризма на Иракски Кюрдистан. "Ракетите вероятно са били изстреляни извън границите на Ирак и Кюрдистан, вероятно по-точно са дошли източно от страната, предаде Франс прес.

"Няма човешки загуби, само материални щети", се допълва в изявлението, но не се споменават евентуални щети по сградата на американското консулство в Ербил.

В Ирак атаки с ракети или дронове с експлозиви редовно взимат на прицел американските интереси и военни от многонационалната антиджихадистка коалиция. Вашингтон обвинява проирански иракски фракции, че стоят зад тези атаки.

През януари 2020 г. Иран изстреля ракети по бази с американски военни в Ирак в отговор на убийството с американски дрон в Багдад на иранския генерал Касем Солеймани. Тогава само за половин час 22 ирански ракети земя-земя поразиха военните бази Аин ал Асад и Ербил в Ирак. 

Сега  нападението идва няколко дни след израелски удар близо до Дамаск в Сирия, при който бяха убити двама членове на иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция.

Видеа по темата

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Са
    само
    3 -2
    07:54, 13 мар 2022
    Само така, американците трябва да разберат ,че не са желани никъде !
  • 2
    Ки
    киро
    3 -1
    08:19, 13 мар 2022
    алчни корумпирани изроди
Последни новини