Защо днес небето е жълтеникаво, а колите кални

Изображение 1 от 3

  След краткия дъжд, който преваля днес следобед, автомобилите бяха покрити с пясък от пустинята Сахара. Сахарския пясък е и причината днес небето да е с плътен жълт отенък. 

  Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) днес обяви, че причината за цвета на небето е преносът на прах от Сахара, който мина над западна и централна Европа и вече е над България. Високата концентрация на сахарския прах продължава да се вижда на спътниковите снимки.

  Две са основните циклонални области, по които се осъществява преносът у нас на прах от Сахара, заявиха метереолози. В северната част на Африка се е образувала прашна буря. Във височина с южен вятър, от началото на тази седмица, в предната част на циклонална област, чийто център е на северозападните райони на Африка – над Мароко и Алжир, и в предната част на този циклон към север – през Испания и Франция, прахът достигна до южната акватория на Северно море.

  Част от този прах, през централна Европа, достигна и до Балканите. При нас прахът от Сахара достигна вече със северозападен поток или вятър.

  Ако във височина вятърът е силен, прахът остава в атмосферата и не се ”утаява” при земята. Ако няма валежи и ако няма вятър, тогава има сухо отлагане на праха. Когато сахарският прах е в голяма концентрация, а това се случва в Испания и Португалия, може да има сухо отлагане върху различни повърхности. 

  Видеа по темата

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (5)

  • 1
   77
   777
   8 0
   09:13, 17 мар 2022
   Колко е малък света, дано не стане някъде ядрена патаклама, защото както бързо долита пясъка от Сахара, така бързо ще долети и радиационния облак над нас... Да пази Господ!
  • 2
   И
   И
   2 0
   10:30, 17 мар 2022
   Боже голяма новина .
   • Ти
    Тити
    1 -1
    10:46, 17 мар 2022
    Абе незнам колко е голяма новината ама днес гледам постове че тази кал по колите е от теца, а той дори не работи. Така че ако на теб ти е ясно, други може и да не са наясно от къде идва тази кал
   • До
    До Тити
    1 0
    00:13, 18 мар 2022
    Не е от ТЕЦ. И в Германия е отишъл пясъкът, и там е валял такъв дъжд. Ега ти капацитетът е тоя спрял теб, дето стига и до там тогава Хахаха
  • 3
   Ид
   Идиоти хасково.нет
   1 0
   00:14, 18 мар 2022
   Защо сте ми изтрили коментара. Тъпаци
  Последни новини