Форум срещу езика на омразата събира в София международни журналисти и член на Надзорния съвет на Facebook

Журналисти, юристи и политици ще се съберат на 25 март в София, за да представят ефективни инструменти срещу езика на омразата в рамките на форума "Не просто думи". Ключов гост ще бъде Еми Палмър, адвокат и лектор, член на Надзорния съвет по етичните правила на Facebook, съобщиха от Асоциацията на европейските журналисти в България (АЕЖ-България).

Събитието ще бъде открито от министъра на правосъдието Надежда Йорданова и кмета на София Йорданка Фандъкова. Форумът, поставящ на дневен ред надигащия се феномен на речта на омразата, ще се състои в "Квадрат 500", зала "Панорамна", в петък от 10:30 часа. Организатори са Фондация ГЛАС, Фондация "Билитис", АЕЖ и Организация на евреите в България "Шалом".

Еми Палмър, член на Надзорния съвет по етичните правила на Facebook, е работила като държавен служител в израелското Министерство на правосъдието, първоначално като прокурор в отдела на Върховния съд към Държавната прокуратура, а след това като директор на отдела за помилвания. Между 2014-а и 2019 г. Палмър изпълнява длъжността генерален директор на Министерството на правосъдието на Израел. Понастоящем тя е асистент в Интердисциплинарния център в Херцлия, където изнася лекции по разработване на политики, управление и право, както и стратегически консултант и председател на мултикултурния филмов фонд "Гешер".

Друг специален гост на събитието ще бъде Уна Хайдари, журналист на свободна практика, занимаваща се с национализма, малцинствата и крайно десните групи. През последните седем години тя е отразявала множество репортажи от Западните Балкани, а сега основният й фокус е именно към Централна и Източна Европа. Правила е репортажи за издания като "Ню Йорк Таймс", "Бостън Глоуб", "Нова република", "Нейшън" и др. Тя е дългогодишен кореспондент на организацията "Репортери без граници". През 2018 г. е била научен сътрудник с фокус върху крайната десница в Масачузетския технологичен институт (MIT), а работата й е била подкрепена от организации като The International Women's Media Foundation, The Ground Truth Project и др.

Сред гостите е и Мария Ристич, изпълнителен директор на Балканската мрежа за разследващи репортажи - мрежа от седем неправителствени организации, които насърчават свободата на словото, правата на човека и демократичните ценности в Югоизточна и Централна Европа. В работата си Ристич се фокусира по-специално върху развитието на програмата за дигитални права и технологии, овластяването на местните медии чрез изграждане на капацитет и ангажиране на гражданите, както и върху разширяването на програмите, насочени към правата на човека.

В дискусията ще се включат и Лин Чарлс - зам.-посланик на Великобритания, Адела Качаунова - директор на програмата за правна защита на Българския хелзинкски комитет, Калин Калпакчиев - съдия в Софийски апелативен съд, Наказателно отделение, и доц. Жана Попова - автор и преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация към Софийския университет "Св. Кл. Охридски", Мария Черешева - журналист, зам.-председател на АЕЖ, Ирина Недева - журналист, АЕЖ, Ана-Мария Лука - журналист, управляващ редактор на NOW Lebanon и др.

Събитието е част от проекта "Не просто думи", финансиран по програма "Права, равенство и гражданство" на Европейския съюз (2014-2020 г.). Всеки желаещ да присъства физически може да се регистрира напълно безплатно за събитието на следния линк: https://forms.gle/Eya242Kr37FhefuZA.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини