Вашингтон и Брюксел се споразумяха по нова рамка за предоставяне на лични данни от ЕС на САЩ

ЕС и САЩ сключиха предварително споразумение, целящо избягване на сериозни смущения в трансатлантическия поток от данни. Това оповестиха днес американският президент Джо Байдън и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, предаде Ройтерс.

Трансферът на данни между ЕС и САЩ беше заплашен от сериозни смущения след решение на Съда на ЕС от 2020 г., което отмени предишно споразумение, имащо за цел да балансира опасенията за неприкосновеността на личните данни в ЕС и мерките за наблюдение на САЩ.

"Днес се споразумяхме за безпрецедентна защита на поверителността на данните и сигурността на гражданите", каза Джо Байдън на съвместна пресконференция в Брюксел с Фон дер Лайен.

"Много съм доволна, че успяхме да постигнем принципно съгласие по нова рамка за трансатлантическия поток на данни", каза Фон дер Лайен. "Тя ще даде възможност за предвидима и надеждна размяна на данни между ЕС и САЩ, ще защити поверителността и гражданските свободи", добави шефката на Еврокомисията, без да посочи повече подробности.

Активисти, застъпващи се за неприкосновеността на личните данни, заявиха, че ще проучат споразумението. "Окончателният текст ще отнеме повече време. Щом той пристигне, ще го анализираме задълбочено заедно с нашите експерти по американско право. Ако не съответства на законите на ЕС, ние или друга група най вероятно ще го оспорим", каза активистът Макс Шремс 

Източник: БТА

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини