Нова апаратура за МБАЛ "Света Екатерина" по проект "Интелигентна медицина"

Комитетът за наблюдение на Програмата за сътрудничество INTERREG одобри допълнителни дейности и бюджет на община Димитровград по проект „Интелигентна медицина“.

Допълнително одобреният бюджет за общината е в размер на 473 110 €. Предвижда се в следващите 12 месеца община Димитровград да продължи осигуряването на здравна грижа на хората от населените места на общината и да закупи за нуждите на МБАЛ "Света Екатерина":

✓ Парно-вакуумен стерилизатор;

✓ Оборудване и система за окомплектоване на болничната лаборатория;

✓ 50 механични болнични легла

Ръководството на общината взе решение да кандидатства за осигуряване на финансиране на ново оборудване за общинската болница, следвайки целите, които са формулирани в стратегическите планови документи на  община Димитровград за подобряване на условията за здравни грижи. Сред неотложните нужди на здравното заведение, които кметският екип определи след анализ на състоянието на апаратурата в МБАЛ "Света Екатерина" саподмяна на: остарелите апарати в болничната лаборатория; използвания към момента автоклав – с изключително високо потребление на ел. енергия и не сменяните болнични легла в последните 20 години. 

Малко история

Община Димитровград, в партньорство с Технологичен институт на Източна Македония и Тракия и Община Паранести в Гърция разработиха настоящия проект през 2016 година. 

След подписване на договор за финансиране на 05.09.2017 г. по проекта бяха закупени:

✓ Рентгенов апарат за нуждите на Многопрофилна болница за активно лечение "Света Екатерина" Димитровград 

✓ Микробус тип: Медицински фургон, оборудван със: Система за видеоконферентни разговори; Специализирана камера с вградена осветителна система; Монитор за витални показатели; 12-канален pc-базиран екг апарат; Ултразвукова коремна сонда; Телемедицински стетоскоп; ; Отоскоп; Безжични многофункционални преносими устройства за медицинска диагностика на: Кръвно налягане, Кръвна захар, Едноканален ЕКГ за сърдечна честота и сърдечен ритъм, Телесна температура, Пулс, Сатурация

Към основното проектно предложение, Управляващият орган на Програмата за сътрудничество одобри още едно допълнително предложение, благодарение на което бяха одобрени за закупуване:

✓ Мобилен дигитален рентген 

✓ Дихателни респираторни апарати

✓ Пациентски монитори за непрекъснато наблюдение на ключови жизнени параметри

✓ Оборудване за очни прегледи

✓ Лек автомобил

✓ Оборудване за дезинфекция на помещенията в болницата

Основната цел на проект „Интелигентна медицина“ е да инвестира в здравна инфраструктура, която да допринесе за регионалното и местно развитие, намалявайки неравнопоставеността по отношение на здравния статус на местното население в трансграничния регион.

Общата стойност на проекта след двукратно одобряване от страна на Управляващия орган на Програмата на допълнителни дейности е  2 090 329,37 €, от които за община Димитровград, като водещ партньор бюджета е 1 384 543,38 €. 

Амбиция на проекта е да разработи основан на общността модел за първична здравна грижа. Концепцията на модела се състои в решения за ефективно преминаване от институционална здравна грижа към здравна грижа в общността, в резултат на което да се облекчи обемът на здравните услуги в болниците и да се подобри здравния капацитет на доставчиците на здравни услуги. В края на изпълнението на Проекта, на база натрупания опит и с помощта на експерти в областта на медицината, ще бъдат разработени детайлни препоръки към Законодателя за подобряване на законодателството в страната, свързано с Телемедицината в България.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Пф
    Пфф
    2 0
    20:11, 7 апр 2022
    Нови доктори вземете не апаратура
Последни новини