Защо няма предавания на живо и видеоклипове от Украйна в социалните мрежи

Изображение 1 от 4

    В коментарите на сайта ни се появиха питания защо няма включвания на живо в социалните мрежи от Украйна. Няма клипове на потребители от горещите точки в страната и въобще няма потребителски видеа. Това може да изглежда много странно за привичното ни ежедневие, когато всичко се вижда в социалните мрежи, още докато се случва. Но блиц проверката ни показва, че в Украйна предаването на живо може да бъде счетено за шпионаж. Ето защо:

    Украйна е във военно положение от 24 февруари, когато руските сили нахлуха в страната.

    Скоро след това видяхме първите клипове с експлозии, заснети от прозореца на някой дом наблизо. Но и снимките и видеата в социалните мрежи почти веднага секнаха.

    В началото на март украинското Управление за държавна сигурност предупреди администраторите на канали в социалните медии и журналистите да не публикуват данните за последиците от обстрела на руските войски в Украйна. Аргументът е, че така те застрашават живота на военните и цивилните, тъй като позволяват на противника да коригира насочването по военна и гражданска инфраструктура.

    На 21 март използването и на видеорегистратори в превозните средства бе забранено за времето на военно положение. Целта на забраната е да предотврати изтичането на информация за позициите и движението на защитниците на Украйна, която може да бъде полезна за противника. Забраната важи за всички видеорегистратори за автомобили и мотоциклети.

    Не е разрешено фото и видео заснемане на следнитеобекти: обществени пътища, съоръжения с общо предназначение, инфраструктурни съоръжения, блокади и укрепления, местоположението или движение на военни части. 

    Чуждестранни медии, които публикуват места на атака, могат да се считат за шпиони, предупредиха украинските служби.

    СБУ призовава украинските и чуждестранните журналисти да не правят снимки и видео на експлозии, да не разпространяват данни за обстрелвани места и къде летят вражески ракети, преди официалните източници.

    Чуждестранни журналисти са предупредени за наказателна отговорност за предавания на живо от местата на попадение на руски ракети и ракети.

    "Сега горещо ви препоръчваме да не правите фото- и видеофиксация. Има цивилни, може да бъдат убити хора по вашите публикации, предавания на живо. Вие коригирате огъня на врага", каза говорителят на управлението на СБУ в Лвовска област Роксолана Яворска.

    Вместо да споделят в социалните мрежи, хората са призовани да изпращат своите видео и фото и координати за чат ботовете на Службата за безопасност на Украйна.

    Скоро след като бе нападната, Украйна сформира IT батальон. Именно той отговаря за водената информационна война с Русия. Той създаде и няколко чат бота. Първи се задействаха медицински и за въздушна тревога. СБУ призова всеки украинец да стане боец в информационната война и да изпраща на чатбота сигналите си за въздушни удари, дронове, самолети, танкове, движение на вражеска техника и документирани действия на руските военни. Но също така за руски шпиони, фейкове и провокации.

    На много места, попаднали под контрола на руснаците, са прекъснати всякакви комуникации. Още първите удари в началото на войната бяха насочени към инфраструктурата. Украйна се обърна за помощ към Илон Мъск и той обеща да свърже Украйна със своята система Starlink. Днес стана ясно, че Мъск е изпълнил обещанието си и първите три болници за свързани с интернет чрез Starlink. Те се намират с Суми.

    СБУ публикува указания към украинците, останали без връзка със света и те са покъртителни. Ако нямате мобилна връзка, проверете в интернет. Ако нямате интернет, следете какво се случва по украинските телевизии. Ако нямате телевизионен сигнал, включете се към сателитния телематарон (денонощно предаван некодиран украински канал). Ако нямате ток, опитайте да хванете радио (изброени честоти на средни вълни, които хваща всеки приемник). И трябва да потърсите укритие.

    И накрая, в отговор на един упорит коментиращ - когато гърмят блока пред вас не снимаш, преди това най-вероятно си чул сирената за въздушна тревога и си се скрил в мазето, заедно с останалите.

    А ето кадрите, заснети специално от една 15-годишна евакуирана от Мариупол, публикувани, след като семейството ѝ е успяло да напусне.

    Коментари в сайта

    Последни новини