България планира да закупи за 1 милиард лв. ракети и торпеда за два нови бойни кораба

С шведски, германски и френски ракети ще бъдат въоръжени двата нови бойни кораба, които Министерството на отбраната поръча на германската корабостроителница “Люрсен” през 2020 г.

Това стана ясно, след като отбранителното министерство тихо започна процеса по закупуването на въоръжение за корабите. Те бяха поръчани без въоръжение от бившия военен министър Красимир Каракачанов, за да може цената им да се вмести в първоначално предвидените 1 млрд. лв. с ДДС. Първият кораб вече се строи във Варна и трябва да бъде предаден на военноморските сили през 2025 г. Вторият кораб трябва да е построен и пуснат на вода година след това.

Още поне милиард лева ще бъдат дадени обаче за закупуване на въоръжение за двата бойни кораба, прогнозира през лятото на 2021 г. служебният министър Георги Панайотов, след като откри подробностите по сделката за бойните кораби. Според източници от Министерството на отбраната ракетите

можело да излязат и по-евтино - около 500 млн. лв., но при закупуване на по-малки количества

Това обаче означавало реално двата нови кораба да не са напълно боеспособни, а при руските опити да превърнат Черно море в свое това било недопустимо.

Министерството на отбраната е публикувало 17 спецификации на оръжия, които възнамерява да закупи. Това все още не е обявяване на обществена поръчка, тъй като в бюджета не са предвидени пари за такава, но дава възможност на производителите да се ориентират и да започнат да подготвят оферти.

Бойният флот на България планира да закупи неопределен брой противокорабни ракети RBS-15 Mk3, които се произвеждат от шведската компания “Сааб” и германската “Диел”. Шведите са избрани от “Люрсен” и за интегратор на оборудването на двата нови кораба. Техни ще са и пусковите установки.

За зенитни ракети пък са избрани френските MICA, но отново не се посочва брой. Тези ракети могат да се използват както от пускови установки на палубата на кораб, така и от изтребители като френските “Рафал”, които пък са един от вариантите за закупуване втора ръка, за да могат ВВС бързо да сменят съветските изтребители МиГ-29, докато чакат да бъдат доставени поръчаните F-16.

Военните планират да закупят и два вида торпеда. Като единият може да се изстрелва и от хеликоптери. Това означава, че купените преди повече от 12 г. вертолети “Пантер” най-сетне ще могат да се ползват като бойни. Досега те изпълняваха задачи за търсене и спасяване в Черно море, тъй като отново заради намаляване на цената бяха закупени без въоръжение.

Търсените торпеда трябва да могат да поразяват цели на дълбочина поне 600 метра, което означава, че те ще могат да се ползват и срещу подводници.

Сред спецификациите има и няколко за закупуване на снаряди за 35- и 76-милиметровите оръдия на корабите, за фалшиви цели за отклоняване на противокорабни ракети и за акустична защита срещу торпеда.

Реално подходът на Министерството на отбраната да публикува спецификации, а след това обществени поръчки позволява сделките да се правят поетапно. Така, ако сумата на всяка една от поръчките е под 100 млн. лв., няма нужда да се минава през тромавата процедура за одобрение на Народното събрание. При цена под 50 млн. лв. пък не е нужно и одобрението на Министерския съвет.

Източник: 24часа

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ай
    Айде
    6 -2
    15:54, 18 апр 2022
    Айде бе. Ставаме голяма сила !
    • Па
      Панцер 4
      6 -1
      22:14, 18 апр 2022
      Кирчо и Кокорчо теглят всяка седмица по половин милиард а тия разходи са нищо работа за тях .
  • 2
    Пъ
    Пълен абсурд
    7 0
    22:24, 18 апр 2022
    Кога успяха да оправят държавата, да няма бедност, старите хора да не ровят по кофите и психично болните да не се реят по пътищата... и още много.... Няма пари за детски, няма пари за пенсии, няма пари за заплати... обаче има 1 милиард за скапаните кораби......
  • 3
    АВ
    А в същото време
    4 0
    08:26, 19 апр 2022
    За нашите деца се събират капачки. Тъпак е българина. Факт.
Последни новини