Има ли фалшиви новини и има ли трол атака относно замърсяване на въздуха в Димитровград със SO₂

През днешния ден в социалната мрежа фейсбук в няколко димитровградски групи се разпространява снимка с неясен източник, на която се показва превишаване на допустимите норми на SO₂ и се задава въпроса: "След като ТЕЦ-а не работи, от къде е този серен диоксид?".

Припомняме, че ТЕЦ „Марица 3“ в Димитровград, който се смята за основния източник на SO₂ в района, бе запечатан от РИОСВ - Хасково за неизпълнение на множество издадени преписания на 21 април 2022г.

Самата публикувана снимка показва странни данни в графиката за нивото на SO₂, от 0 µg/m3 за 23 поредни часа, графиката скача на близо 800 µg/m3, при максимално допустими 350 µg/m3 (но за час). В горен ляв ъгъл виждаме, че това са измервания от "Станция Димитровград", но къде е тази станция, чия собственост е, кой има достъп до нея, кой борави с данните, къде се правят тези измервания, кой контролира надеждността на тези графични данни, няма яснота и можем само да гадаем. В горната дясна част на снимката пише, че данните се осредняват на 1/2 часа, но явно се показват за 1 час и дали биха били такива, ако се осреднят, отново можем само да гадаем, защото публикуващите я хора в социалните мрежи не дават никаква информация на въпросите до тук. Другият надпис, който не разбираме е че ПДК (пределно допустимите количества) са 40 µg/m3, а не 350 µg/m3, както е заложено от държавните институции.

Много е важно да се каже, че тази снимка на графика, показваща замърсяване, е публикувана в момент, в който единствената сертифицирана станция в района - АИС Раковски-Димитровград, не отчита нива на серен диоксид, поради техническа неизправност в апарата за серен диоксид Horiba APSA-370 (което е обявено от РИОСВ - Хасково и ИАОС).

По информация от сайта на РИОСВ - Хасково, АИС “Раковски“ в гр. Димитровград е изключена от системата за предаване на данни в реално време от 12.00 часа на 26.04.2022 г. След отстраняване на проблемите и извършено калибриране и тестване по отделните технически характеристики на апарата, той е приведен в работещо състояние и отново е свързан в системата за реално предаване на данни днес, в 13.00 часа, когато е потвърдено, че отчита верни стойности, часове след показаното регистрирано превишение. * съобщението от сайта на РИОСВ-Хасково е публикувано най-отдолу в материала.

Данните от АИС “Раковски“ - гр. Димитровград

Забелязваме изключителната активност на потребителите във фейсбук, които от седмица насам (след принудително спиране на топлоцентралата) усърдно се стремят да моделират общественото мнение в посока, че ТЕЦ-а не работи, но продължава да има проблем с качеството на въздуха в Димитровград, но пък не дават достоверни доказателства, за да подкрепят тази си позиция. В тази посока бяха пускани и постове за регистрирано превишение на ФПЧ10 за час и то 10 пъти над максималната средночасова стойност (в деня когато след слаб дъжд колите в Димитровград бяха посипани от сахарски пясък, който е и най-вероятния източник на ФПЧ) и тези данни бяха от легитимната станция на ИАОС в Димитровград, които смятаме за достоверни. Но с твърдението, че щом са превишени допустимите норми за замърсяването с ФПЧ10, докато ТЕЦ-а не работи, то той е оневинен, не можем да се съгласим, защото до днешна дата нямаме информация някога централата да е била набеждавана за източник на фини прахови частици, но е била обвинявана за замърсяване с едри прахови частици (посипване с пепел и прах), които не се отчитат от измервателните уреди.

Статията на единия от сайтовете:

Ако оставим на страна непотвърдената от никой информация, под формата на снимка на монитор с графика, то странно става, че и определени информационни сайтове днес публикуваха новини със шокиращи заглавия "Измервателната станция на Димитровград заработи и показа стряскащи завишения на серен диоксид, докато ТЕЦ „Марица 3“ е спрян" и "Димитровград отново обгазен". И в двата сайта, в които открихме новина за регистрирано замърсяване в Димитровград, статиите имат сходен текст и твърдения и задават сходни въпроси „Кой замърсява Димитровград?“ и "Кой обгазява града днес?, питат от Централата". Дали източникът на информацията е един или журналистите и в двете медии се питат едно и също, можем само да гадаем! Двете медии се позовават на това, че държавната АИС „Раковски“ , както и двете разположени от Община Димитровград и закупени от ТЕЦ „Марица 3“ несертифицирани станции са регистрирали завишения, според едната медия "2 пъти над утвърдените норми" а според другата "СТОЙНОСТИ 300% НАД ПОЗВОЛЕНИТЕ". Нито една от измервателните станции не е регистрирала завишения на серен диоксид, дори напротив, според станциите те са от 0 до 6 µg/m3, въпреки твърденията в статиите.

Показанията от несертифицираната станция в двора на ОУ "Алеко Константинов" 

Показанията от несертифицираната станция в центъра на Димитровград

Само че, след като прегледахме данните от 2 несертифицирани станции и сертифицираната такава (подкрепени с екранни снимки на показанията), там няма подобни завишения и явно публикуваната информация е невярна. Частните станции за последните 24 часа показват ниво на серен диоксид от 0 µg/m3 за всеки час, като такива са показанията и за 10:00 часа днес, за когато се твърди (от снимката във фейсбук) за огромното превишаване на пределните норми на серен диоксид от стойности близки до 800 µg/m3 (незнаем за какъв отрязък от време). За съжаление, показанията на АИС „Раковски“ не могат да опровергаят превишаването на стойностите със серен диоксид към 10:00 часа днес, защото апаратурата не е отчитала поради повреда, но след пускането и в експлоатация към 13:00 часа днес, станцията дава стойности от максимум 6 µg/m3 за час. Трябва да споменем и че нито един от двата сайта не е посочил стойности на SO₂ и за колко часа е било това замърсяване, което според едните е 2 пъти над нормите, а според другите 300%. Не желаем да предполагаме, че тези материали са били спуснати от заинтересовани лица за публикуване, защото в нито един от двата  текста не пише, че е платена публикация. В едната статия все пак има снимков материал на вид месенджър, в които има съобщение с текст: Previshenie na 300% na PDK (737.168ug/m3) za SO2 v Dimitrovgrad na 29.04.2022 v 10:0.

Статията на единия от сайтовете:

Имам само една теория, която би оневинила и постващите диаграми в социалните мрежи, и сайтовете, че са се опитали да представят неверни данни с користна или безкористна цел за манипулиране на общественното мнение и тя е че, екипът по поддръжка на АИС "Раковски" Димитровград е започнал подмяната на дефектиралия измервателен уред сутринта и първите данни от него са били гореспоменатите (които и не са публикувани в националната система), но те са неверни, защото уреда е калибриран и настроен към 13:00 часа (данните преди това не са реални). Техническия екип е приключил с работата по уреда след тестове и калибриране и той е смятан за надежден след тези процедури, а именно към 13:00 часа днес на 29.04.2022г., когато е започнал и да отчита с верни параметри в Националната система за информиране на населението за качеството на атмосферния въздух.

В тази ситуация снимката на екрана е вероятно направена на монитор в ТЕЦ „Марица 3“, защото по наша информация те имат директна връзка с данните от станцията, които се опресняват в по-къс интервал от време и те са разпространили данните, преди да бъде калибриран уреда, поради което на тази графика има високи стойности на SO₂. Вероятно снимката на монитора с данни е разпространена от служители на централата и информацията е била дадена на съответните медии, които са я публикували за достоверна, без да потърсят официално потвърждение от отговорните институции, но явно никой не е погледнал и данните от частните измервателни станции в Димитровград, въпреки че са ги посочили като източник на информацията за замърсяването.

Къде е истината, на какво да вярвате по темата, може да решите само Вие. Кой има интерес и изгода да създава смут и да манипулира вашето мнение (топлоцентралата, медиите или ИАОС), преценявате Вие. Ние ви предоставяме директните линкове към показанията от станциите, а дали ще ги отворите, за да проверите какво е качеството на атмосферния въздух в Димитровград, пак си решавате само Вие.

- За да видите данните от единствената сертифицирана станция за измерване качеството на атмсферния въздух от Националната система за информиране на населението за качеството на атмосферния въздух - АИС "Раковски" - Димитровград

- Общинската станция в центъра на града на площад "Поезия"

- Общинската станция в двора на ОУ "Алеко Константинов"

* АИС „Раковски“ отново измерва серен диоксид в реално време след спешен ремонт
Дата на публикуване: 29.04.2022
Последна актуализация: 29.04.2022

Поради настъпила техническа неизправност в апарата за серен диоксид Horiba APSA-370 (индикирал е аларма - FLOW 1) в Автоматичната измервателна станция (АИС) „Раковски“ в гр. Димитровград същият е изключен от системата за предаване на данни в реално време от 12.00 часа на 26.04.2022 г. Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) незабавно е уведомила сервизната фирма, с която е сключен договор за поддържане на апаратурата в технически изправно състояние. Независимо от бързата реакция, направената обстойна проверка и положените усилия на сервизните инженери на място, в т.ч. смяна на консумативи и процедури по настройки, не е било възможно апаратът да бъде приведен в нормален режим на работа. Поради тази причина ИАОС е предоставила на сервизния инженер резервен апарат.

След извършено тестване по отделните технически характеристика на апарата, той е приведен в работещо състояние и отново е свързан в системата за реално предаване на данни в 13.00 часа на 29.04.2022 г.

Имайки предвид значимостта на проблемите, свързани с качеството на атмосферния въздух на територията на гр. Димитровград, през 2022 г. мобилна автоматична станция (МАС) на ИАОС извършва индикативни измервания на територията на града по следните показатели: ФПЧ10, серен диоксид, азотни оксиди (азотен оксид и азотен диоксид), въглероден оксид, озон и метеорологични параметри (посока и скорост на вятъра, температура на въздуха, относителна влажност, атмосферно налягане и слънчева радиация). Измерванията са включени в утвърдения през 2022 г. график за изследване на качеството на атмосферния въздух и ще бъдат проведени в продължение на 52 денонощия в изпълнение на изискванията на Наредба №12/2010г. за норми за серен диоксид, азотен оксид, фини прахови частици, олово, бензен, въглероден оксид и озон в атмосферния въздух и, по-специално, раздел I от приложение №8 към чл.13, т.2 и чл.22, ал.2 от нея. По този начин ще бъде изпълнено изискването за качество на данните за индикативните измервания, а именно: минимален времеви обхват от 14% в рамките на една календарна година, т.е. 8 седмици, равномерно разпределени през годината.

Постове от деня в социалната мрежа фейсбук:

Христо Христозов

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (16)

  • 1
    00
    00
    5 -3
    22:14, 29 апр 2022
    То и Комбината не работи. Въздуха е чист. Хора идват от други места да дишат тука!
    • 11
      11
      8 -4
      22:16, 29 апр 2022
      Ами затвори си в буркани, че като запушат комините да има какво да дишаш
    • Ти
      Тити
      5 -7
      09:44, 30 апр 2022
      11 ти да не мислиш че от вашата централа зависи нещо за електропрената мрежа, смешно е
  • 2
    22
    22
    8 -4
    01:22, 30 апр 2022
    Съмнителни източници, ама не знаели а пък били сигурни, снимката съмнителна, но после по нея две страници разсъждения по картинка "какво искал да каже поета"!?
    Като искате да сте журналисти, защо не бъдете такива?
    Искам да влезете "Справка за станция "АИС Гълъбово" на този адрес:
    http://www.eea.government.bg/kav/reports/air/qReport/36/01#param-data
    за Начална дата избирате 26.04.2022 00:00
    за Крайна дата избирате 27.04.2022 00:39
    за Параметри слагате отметки пред [SO2] и [WD]
    натискате бутона "Зареди"
    същото направете и за дати 27 и 28 април.
    Снимайте екрана и добавете снимките в статията, направете разсъждения как така Справка за станция "Димитровград - АИС Раковски" спря да мери по "технически причини" точно в момент благоприятен за пренос на SO2 от комплексите в "Марица изток" 3/три/ от които са в пъти по-големи от сочения тук за основен замърсител ТЕЦ "Марица 3".
    Влизате "несертифицираните станции в двара на ОУ "Алеко Константинов" и центъра на Димитровград" тук:
    https://senstate.com/map/
    намирате на картата Димитровград,
    натискате една от двете зелени точки,
    избирате "ГАЗОВЕ" "SO2" "30 дни"
    снимате екрана добавяте снимките в статията и разсъждавате защо има стойности на 27.04.2022 година 397,65 микрограма/м3 станцията в училището и 269,62 микрограма/м3 станцията в центъра!
    • По
      Погледнах
      5 -7
      07:39, 30 апр 2022
      Разгледах показанията, но първо - вие сериозно ли си мислите, че служители в националната изпълнителна агенция са предвидили посоката, скоростта, температурата, атмосферното налягане, нивото на атмосферните маси и така дакато са седели в отдела си “световни конспирации срещу теца в Димитровград” са решили дайте да спрем станцията в града, че иначе ще засече замърсяване. Съжалявам но не мисля, че разумно мислещ човек ще седи и ще навързва истории на конспирациите по темата, не мисля че някой от ИАОС седи и си мисли как да излъжем обществото, че теца там да е виновен за замърсяването.
      И за данните, АИС гълабово за споменатите дати не показва никакви превишения! Единственото по забележително ниво от около 240 микрограма е на 27 за 1 час, но дори в Димитровград не бихме го споменали защото е далеч под максимално допустимата норма от 350. Опита ви за твърдение, че тогава от гълабово ще задуха към Димитровград и по пътя нама да се разсее а ще се концентрира още повече серния диоксид и тука ще бъдат достигнати някакви стойност от 8-900 микрограма и за това от София са се притеснили и са дошли да я изключат, това просто е смешно.
      За отчитанията на тецаджииските измервателни станции и засеченото превишение от едната за 27, което е регистрирано през друга платформа аз нямам адекватно обяснение. Единственото е че имам съмнение за достоверността на тези данни от тези аматьорски станции.
      И кавото и теории да развивате фактите са, че след като заработи теца, Започна и замърсяването със серен диоксид в Димитровград, всичко друго е бля бля
    • 22
      22
      8 -1
      08:03, 30 апр 2022
      До Погледнах.
      Вие автора на статията ли сте?
    • 22
      22
      7 0
      12:53, 30 апр 2022
      "И за данните, АИС гълабово за споменатите дати не показва никакви превишения! Единственото по забележително ниво от около 240 микрограма е на 27 за 1 час, но дори в Димитровград не бихме го споменали защото е далеч под максимално допустимата норма от 350. Опита ви за твърдение, че тогава от гълабово ще задуха към Димитровград и по пътя нама да се разсее а ще се концентрира още повече серния диоксид и тука ще бъдат достигнати някакви стойност от 8-900 микрограма и за това от София са се притеснили и са дошли да я изключат, това просто е смешно."
      Не твърдя нищо, нито развивам теории следя графиките и данните от
      "Система за информиране на населението
      за качеството на атмосферния въздух"!
      Хайде пак да "Погледнете" същите две станции за 09:00 часа /астрономическо време/ или 10:00 /лятно часово време/.
      Според Вас в Гълъбово като SO2 е под 14 микрограма/м3 защо в Димитровград SO2 е 65 микрограма/м3 над 4,5 пъти повече?
      Нали като задуха трябва да се разсейва, а не да се концентрира?
      Между другото пише се "Гълъбово" главна буква и два пъти "ъ".
    • Ра
      Разгледал
      2 -3
      18:28, 30 апр 2022
      22 Защо обвързвате качеството на въздуха в Гълабово и този в Димитровград? Серен диоксид има и от други източници на изгаряне и пренос, никой не го отрича, но в процентно отношение 10% са от други източници и 90% от изгарянето на въглища в ценралата
  • 3
    Ди
    Димитровград
    13 -6
    07:48, 30 апр 2022
    Всичко така се извърта, чрез разни прийоми само и само да докарат нещата така ,че да се приеме тезата как замърсяването е от някъде другаде а не от ТЕЦа .
  • 4
    Ти
    Тити
    13 -6
    07:58, 30 апр 2022
    Тецаджии газ пикаят как да изкарат друг виновен, но трябва насочат усилията си да обедят ръководството да направят инвестициите с които да покрият екологичните изисквания!
    • Те
      Тецаджия
      7 -6
      08:09, 30 апр 2022
      Идвай и събирай, ще ти трябва в идващата зима!
    • От
      Отговор на този от Теца
      11 -5
      14:46, 30 апр 2022
      Тецаджийо , запомни едно никой не иска затварянето на допотопния ТЕЦ заради това , че на някой му е кеф. Ако ти и твоите началници водени от личния си интерес , пренебрегвате фактите които показват институциите , пренебрегвате фактите какво става когато сте в работен процес, пренебрегвате това което констатират гражданите ,пренебрегвате това което се вижда а само ти такива като теб работещи там и твоите началници не го виждате.
  • 5
    55
    55
    3 0
    10:56, 2 май 2022
    А Торовия завод като фактор за замърсяването???
  • 6
    Фе
    фен
    1 -3
    19:48, 2 май 2022
    Когато,най-се шумеше,по повод замърсяването на въздуха,бях в автосервиза,на д-р Максим.Имаше,два сантиметра,черен прах,по колите,земята.Даже,работещите,в сервиза,направиха клип.
    • Ох
      Охо
      0 -1
      09:35, 3 май 2022
      Изясни ми се донякъде активността на областния управител. ТЕЦ-а пречи много на таткото , пък е и апетитно парче като терен.
  • 7
    Не
    незнайко
    0 -3
    21:48, 2 май 2022
    Айде авторчето на статията да погледне данните за 02.05 и да даде един коментар за фалшивите новини.
Последни новини