Изложби в библиотеката показват Пеньо Пенев в нова светлина

Изображение 1 от 2

    В рамките на тазгодишните Дни на поезията „Пеньо Пенев“, Градска библиотека открива две тематични витрини-изложби в заемна за възрастни. 

    Изложбата „ПЕНЬО ПЕНЕВ В ИЗКУСТВОТО“ включва репродукции от вестници, книги и списания. В нея се акцентира на Поета като вдъхновение за творчество, както и претворяването му от различни художници през годините. В изложбата са представени произведения на изкуството от различни жанрове - портрети, рисунки, скулптури. Включени са творби на Владимир Пенев - син на поета, Нено Александров, Панайот Панайотов, Павел Бакалов, Красен Атанасов, Георги Ведроденски, Симеон Халачев, Васил Писанов, Петър Панчев, Петко Мечев,  Олга Наздрачева и др.

    Витрината „ХУМОР И САТИРА. ГОРЧИВО-ИРОНИЧНИТЕ УСМИВКИ НА ПЕНЬО ПЕНЕВ.“ представя неповторимия талант на поета. Над 350 хумористични творби са излезли изпод перото на Пеньо Пенев в този жанр. Те са печатани във вестниците „Стършел”, „Труд”, „Вечерни новини”, „Строим Димитровград”, „Димитровградска правда",  „Добруджанска дума”. В продължение на няколко години Пеньо Пенев завежда хумористичните страници на вестник „Димитровградска правда”. На страница четвърта са публикувани негови хумористично-сатирични стихотворения, злободневки, гатанки, басни, фейлетони и съобщения, в които ценителите на словото ще могат да се потопят. В изложбата е представена и издадената през 2009 г. книга „Хумор и сатира: В стихове и проза из периодичния печат”, която е единствената събрала на едно място хумористично-сатирични произведения на Пеньо Пенев.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини