Каква екстра може да видим в смарт часовниците през 2022 г.

Смарт часовниците се превърнаха не само в доста мощни мини компютри, но и в способни инструменти за следене на редица параметри от здравословното ни състояние. 

Странно е обаче, че те вече разполагат с функции като ЕКГ и следене на сатурацията на кислород в кръвта, но още не могат да заместят един от най-популярните и базови инструменти в медицината - термометъра. 

Много възможно е това да се промени през настоящата година с излизането на следващите смарт часовници на Apple и Samsung, споделя анализаторът Минг-Чи Куо в Twitter. 

Тази екстра трябваше да се появи още в миналогодишния Apple Watch, но според Куо компанията не е успяла да усъвършенства алгоритмите за измерване на температурата, като подобен проблем е имало и при Samsung. 

Трудността произлиза от това, че температурата на повърхността на кожата може да варира доста в зависимост от външната среда и именно тези амплитуди се оказват трудни за разчитане от софтуера в часовника. 

Публикации на Bloomberg и WSJ също споделят мнението, че тези препятствия може би ще бъдат преодолени тази година и предстоящите Apple Watch Series 8 и Galaxy Watch 5 ще предложат поне някакъв вариант за измерване на телесната температура. 

Технологията едва ли ще е в състояние да диагностицира температура от настинка или треска, но ще може да се ползва за следене на температурата при жени, които се опитват да заченат например. 

Според Куо обаче тази екстра едва ли ще присъства в смарт часовника на Samsung, тъй като корейският производител все още не може да създаде правилния алгоритъм. 

Източник: lifestyle.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини