Полицията и пожарната с мерки за опазване на реколтата и гарантиране на реда при прибирането й

Полицията и пожарната предприема мерки за опазване на реколтата и гарантиране на реда при прибирането й, информират от Областната дирекция на МВР.

Планираните мерки имат за цел опазване на селскостопанската продукция от престъпни посегателства и осигуряване на пожарна безопасност по време на кампанията за прибиране на реколтата.  Предвидени са поредица съвместни дейности за противодействие на престъпността и опазването на реда. Някои от тях  ще се осъществяват в координация с местната власт, с частните охранителни фирми по места и звената за самоохрана.
Предстоят срещи с кметовете, с председателите на земеделски кооперации, с управителите на фирми и земеделски производители за уточняване на конкретни стъпки в охраната на масивите и складовите бази за съхранение на прибраната продукция. При необходимост, засилено полицейско присъствие ще бъде осигурявано и в районите с обособени пунктове за изкупуване. C цeл пpeдoтвpaтявaнe нa ĸpaжби и paзĸpивaнe нa извъpшeни тaĸивa пpeз цeлия зeмeдeлcĸи ceзoн пo paйoни peгyляpнo щe бъдaт пpoвeждaни cпeциaлизиpaни пoлицeйcĸи oпepaции и пpoвepĸи.

За превенция на пътни инциденти и спазването на ЗДвП ще се провеждат системни проверки на пътни превозни средства, транспортиращи селскостопанска продукция, както и засилен контрол от страна на пътните полицаи за контрол на превоза на товари и хора, наети за събиране на реколтата.
Планирани са проверки и специализирани операции съвместно с представители на различни държавни контролни органи.
 

Осигуряването на пожарната безопасност по време на жътвената кампания се поема от   Районните служби “Пожарна безопасност и защита на населението”. С настъпването на летния сезон се увеличава риска от възникване на пожари в горски и земеделски фонд. В тази връзка от Районните служби за пожарна безопасност и защита на населението  припомнят, че е абсолютно забранено паленето на огън в стърнища, сухи треви по слогове, поляни и крайпътни ивици, както и изгарянето на отпадъци извън определените за това площадки.

Огнеборците препоръчват:
• Да не се пали  огън на открито във ветровито време. Вятърът  способства за бързо разпространение на пожара и това е особено страшно, ако е в близост до горски масив или стопански постройки.
• Паленето на огън и в селските дворове също крие сериозна опасност, поради  плътното застрояване в граничещите със съседите места
• В никакъв случай де не се пали огън в междублоковите пространства, където са паркирани много автомобили, както и в близост до бензиностанции и газстанции, складове за леснозапалими и горими течности.
• Да не се допуска паркирането на превозни средства и нощуването им покрай пътища, които минават в близост до складиран фураж, покрай посевите или през тях от настъпване на восъчна зрялост до прибирането на реколтата.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини