Представиха „Gala Ai” и Исторически музей – Димитровград на престижен международен форум за хора с увреждания

Изображение 1 от 3

    Гост-лектори на престижен международен форум в Драма, Гърция, бяха през изминалата седмица създателят на „Gala Ai" инж. Любомир Михалчев и уредникът в Исторически музей – Димитровград, Нели Кръстева. „Първа Международна конференция и експозиция за достъпен туризъм" беше организирана по Проект „Пътеки за достъпен туризъм" финансиран от Програма за сътрудничество  ИНТЕРРЕГ и реализиран от Съюз на инвалидите в България. Събитието беше първото по рода си и имаше за цел да постигне обща визия за създаване на дестинации за всички и най-вече за хора с намалена мобилност.

    Димитровградчани се представиха с два доклада „Изкуствен интелект „Gala Ai" и „Изкуствен интелект „Gala Ai" в Исторически музей Димитровград". В първия се показаха възможностите на самата система, а във втория как тя на практика работи в Исторически музей Димитровград. Иновацията е нетрадиционна, за това беше представена виртуално по необичаен начин. "Gala Ai" представи сама себе си и ролята, която играе в културната институция, като се наблегна на хората, които имат специални потребности. Това от своя страна предизвика  огромен интерес  у присъстващите. Те всички бяха единодушно на мнение, че тя е не просто е  гласов асистент, а изкуствен интелект, дошъл от бъдещето, разказващ за миналото в настоящето. Системата е изключително достъпна, защото някои рутинни на пръв поглед дейности за хората с увреждания се превръщат в огромни предизвикателства.

    Другите два български града, представени на форума, бяха Созопол и Разлог. Любезните домакини  от Гърция показаха  достъпността на  Акропола, Музей на изкуството във Византия и други обществени институции, в които има специални приспособления за хората с увреждания.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини