Димитровград чества празника на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура

    Димитровград на 24-май чества празника на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и славянската книжовност с масово шествие в центъра на града. Ученици, учители, родители и граждани се включиха в честването на най-българския празник.
    В церемонията взеха участие и областният управител на област Хасково Катя Панева, кметът на Димитровград Иво Димов и председателят на общинския парламент, Гергана Кръстева, както и общински съветници.
    На централната сцена пред хилядното шествие, на тържествена церемония, Димитровград отличи най-изявените си учители, културни дейци и ученици. На 24 май традиционно община Димитровград връчва най-високите отличия в областта на образованието и културата. Кметът на общината и председателят на общински съвет връчиха най-високите отличия в областта на образованието и културата. 

    Общоградското честване на Денят на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност започна с шествие на училищата, водени от  Забавно-духов оркестър и деца от ОЦТИ "Галаксико" с букви от азбуката. Празничното шествие премина по централната пешеходна алеята и се отправи към сцената на площад “България”. Там официалната церемония започна с химна на празника "Върви, народе възродени!" в съвместно изпълнение на хор "Славейковци" и Забовно-духов оркестър, с диригент Георги Желев. Първокласниците  Антония Мандова и Константин Младенов от СУ „Любен Каравелов” поздравиха събралото се множество с рецитал на стихове. 

    Приветствени слова по повод празника отправиха Областният управител Катя Панева, кметът на общината Иво Димов и председателят на Общински съвет Гергана Кръстева.

    „Днес отбелязваме празник – символ на стремежа ни към знание, чрез наука, образование и култура. Днес отдаваме заслужена почит и уважение към светите братя Кирил и Методий и всички техни последователи. Знанието пребъдва през вековете благодарение на хората, които създават идентичност, хората свързани с наука, култура образование. Дълбок поклон пред всички вас – просветители!”, каза в своето слово кметът Иво Димов.

    Носители на престижните почетни отличия „Учител на годината”  в областта на образованието са: 

    Петрула Дончева в направление „Цялостен принос за развитие  на образованието и престижа на Общината с дълготраен характер”. 

    Петрула Дончева е старши учител в начален етап на образование с 40-годишен стаж, от които почти целият е в училище „Любен Каравелов”. Уважавана от своите колеги, вече шест години Петрула Дончева е Областен координатор на Сдружението на началните учители за област Хасково. В своите часове госпожа Дончева използва съвременни методи на преподаване, включително интерактивни елементи, чрез които се стреми да развива самостоятелното мислене и творческите способности на своите учениците. Като добър педагог госпожа Дончева формира ценностни ориентири и активна гражданска позиция във своите възпитаници.

    Боряна Тренева „Учител на годината за 2022 година“ в направление „Предучилищно и училищно образование”.

    Боряна Тренева е старши учител начален етап на обучение в ОУ „Пенчо Славейков”. Работи като учител от 35 години, от които 16 от тях в Основно училище „Пенчо Славейков”. Тя умее да съчетава по подходящ начин различни видове дейности в класната стая и извън нея, за да приближи позициите на реалното и желаното. Обучава ученици с различни възможности и изкарва най-доброто от тях. 

    Таня Ганева  в направление „Природо-математически науки”.

    Таня Ганева е главен учител по физика и астрономия, и математика в Средно училище „Любен Каравелов”. Има 24 години професионален педагогически опит, от който целият е в училище „Любен Каравелов” като учител по физика и астрономия и математика. Професионализмът й помага в работата с учениците, които имат подчертан интерес към природните науки. Госпожа Ганева е поканена от списание „Професионално образование” да публикува и опише своята добра практика на тема „Стъпки към успеха–бинарни уроци по физика и астрономия”. 

    Тоска Стоилова за „Цялостен принос за развитие  наобразованието и престижа на Общината с дълготраен характер”.

    Тоска Стоилова е заместник-директор по учебната дейност и учител по математика в Основно училище „Пенчо Славейков” е дългогодишен преподавател с 37-годишен професионален опит. Тя притежава отлична научна, педагогическа и методическа подготовка. Като заместник-директор на Основно училище „Пенчо Славейков” госпожа Стоилова мотивира учители и ученици  за изяви, допринасящи издигане престижа на училището и общината. 

    Специалната награда на Община Димитровград „Деец на културата” за 2022 година получи Здравко Нейчев – художник, иконописец, творец в областта на сценичните и визуални изкуства.

    Здравко Нейчев повече от 50 години живее и твори в Димитровград. През своя творчески път той оставя трайни следи в културния живот на града и общината. Художник, карикатурист, иконописец, реставратор и приложник. Освен като художник Нейчев е познат и с работата си в пантомимата, сценичните и визуални изкуства. Заради дългогодишната му дейност с хората с увреждания е удостоен с отличието „Сребърна значка” за изключителния му принос за развитието на художественото творчество при работа с хора с увреден слух. Лауреат на десетки призове и награди.

    Пет зрелостника също бяха отличени от кмета на общината Иво Димов с грамоти „За постигнати високи образователни успехи, издигане авторитета на училището и община Димитровград”: Виктория Станиславова Христова - 12 клас от СУ "Любен Каравелов”. Носител на званието „Каравеловец на Випуск`2022”. Кремена Ангелова Христова - 12 клас от ПГ "Проф.д-р Асен Златаров”. Носител на приза „Златаровец - 2022”. Петко Бориславов Билярски - 12 клас от ПЕГ "Д-р Иван Богоров”. Носител на званието „Ученик на 2022 година”.Иван Иванов Димитров - 12 клас от ПМГ "Иван Вазов”. Носител на приза „Ученик – символ на гимназията”.Стоян Стоянов Георгиев - 12 клас от ПМГ "Иван Вазов”. Носител на приза „Ученик – символ на гимназията”.

    В община Димитровград има осем основни училища, едно обединено и едно средно училища, две профилирани и една професионална гимназии, в които се обучават близо 4000 ученици от I до XII клас:

    Основно училище „Васил Левски”, село Ябълково е най-старото училище в Община Димитровград. Продължава традициите в образователното дело от далечната 1839 година.Гордост за училището са завоюваните призови места в общински и областни конкурси.

    Основно училище „Димитър Матевски“ град Меричлери е училище със 182-годишна история! Доказало своята устойчивост през годините, днес обучава 110 ученици – от първи до седми клас в 7 паралелки и 3 групи за целодневно обучение. Основно училище „Димитър Недялков Матевски” е носител на орден „Кирил и Методий” I-ва степен. 

    Обединено училище „Св. Св. Кирил и Методий” е училище с 153-годишна история. Наградено е с орден „Кирил и Методий“ I степен. В училището се обучават 161 ученици в 10 паралелки, подготвяни от квалифицирани и правоспособни  учители. 

    През 140-годишната си история Основно училище „Христо Смирненски”,село Радиево запазва своя облик и традиции и продължава да се развива. Като  средищно, училището  дава достъп до образование  на пътуващи ученици. Екип от 15 висококвалифицирани педагози, формира учениците като личности. 

    Основно училище „Христо Ботев”, село Крепост.Училището има богата над 140-годишна история, с която се гордее. Уникален храм на културата с дарените от братя Паневи картини и пана върху фасадата. През годините се е доказало като институция, създаваща личности с неповторим характер: художници със световна известност, интелигентни и проспериращи хора. 

    На 20 октомври 1950 година се открива първото училище в квартал „Млада гвардия”. Днес в Основно училище „Пейо Яворов” се обучават 244 ученика в 13 паралелки, подготвяни от високо квалифицирани преподаватели с богат професионален опит.

    Основно училище „Васил Левски” е основано през 1961 година. Вече 62 години училището обучава учениците от града и поставя основите на бъдещето им професионално развитие. Като средищно училище Осн"Васил Левски" приобщава и ученици от прилежащите на общината села. През учебната 2021/2022 г. в училище се обучават 120 ученици.

    Основно училище „Алеко Константинов” е едно от водещите основни училища в община Димитровград. В него се обучават почти 700 ученици, разпределени в 29 паралелки. Училището разполага с отлично оборудвани класни стаи, кабинети и нов STEM –център. Учителите използват в обучението най-модерните методи и средства и затова Алековци са сред победителите на общински, областни и национални олимпиади и състезания. 

    Основно училище „Пенчо Славейков“ е модерно учебно заведение със 112-годишна история. Носител на орден „Кирил и Методий” Втора степен и почетния знак на Президента на Република България за значим принос към културния, образователен и обществен живот на Димитровград и общината. В училището учат 680 ученици, ръководени от 66 висококвалифицирани педагогически специалисти. Възпитаници на училището са: видния български историк - академик Васил Гюзелев, писателя, поет и публицист – Николай Христозов, драматургът Иван Русев,предприемачът, организатор на бизнес-инкубатор за перспективни идеи – Димитър Караиванов. Девизът на училището е: ТРЪГНИ ОТ ТУК – УСПЕЙ НАВСЯКЪДЕ!

    64 години Средно училище „Любен Каравелов“ е  сред  водещите училища в областта. Това е училището с най-разнообразна трансформация и неизменен път напред. Училището е с утвърдени традиции в областта на профилираното образование. Обучението в паралелките по „Предприемачество“ и „Софтуерни и хардуерни науки“ развива инициативност, креативност и увереност в неговите възпитаници. Средно училище „Любен Каравелов“  е образователна школа, в която са съчетани педагогически традиции с модерна визия за образование!

    „Пътят на професионалиста винаги започва от тук”! Това е мотото на единствената професионална гимназия в община Димитровград – „Проф. д-р Асен Златаров”. В нея се обучават 300 ученици по 9 специалности в 7 професии в  добре обзаведени кабинети, лаборатории и работилници. От тази учебна година гимназията е със статут на иновативно училище. Учениците се обучават предимно в специалности в дуална система на обучение, които са в направление STEM. Възпитаниците на Професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ получават висока професионална и общообразователна подготовка. 

    Профилирана езикова гимназия „Д-р Иван Богоров“ е  сред  водещите училища в областта. Девизът „Знаем, можем и творим“ вдъхновява педагогическия екип за изграждането  на образовани, можещи и конкурентни личности. Учителите в Гимназията са въвели високи стандарти за качествено обучение и резултатите на техните възпитаници съответстват на най-високите постижения на областно и на национално ниво. С изявите  си възпитаниците на Гимназията издигат престижа на Димитровград и го утвърждават като град на талантливи, амбициозни и успяващи млади хора.      

    Природо-математическа гимназия „Иван Вазов” е една 77-годишна институция в сърцето на Димитровград. Най -емблематичното училище в общината с над 500  възпитаници, които имат самочувствие и знания за света. За втора година гимназията е в списъка на иновативните училища в България.Гимназистите на ПМГ „Иван Вазов” са сред най-успешните на национални и международни състезания. Те са и посланици на Европейския парламент. 

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини