1708 4-класници пишат на малката матура по БЕЛ в Хасковско, 9-ма зрелостници полагат държавен изпит

Ден на матури и зрелостни изпити е 26-ти май. За втора поредна година четвъртокласниците полагат изпити от Националното външно оценяване.

Така наречените малки матури са по български език и литература-днес, а утре е препитването по математика.

В Хасковска област от завършващите през тази година началното си образование 1822-ма ученици, на изпита тази сутрин са се явили 1708 деца. По различни причини 114 не са влезли в класните стаи, дават информация от Регионалния инспекторат по образованието.

Изпитът по български език и литература е в три части.

В първата децата трябва да се справят с аудио-диктовка, решават също и 10 езикови задачи с избираем отговор. Третата част е задачата за създаване на собствен текст.

От образователното министерство поясняват, че в тестовете по математика  в петък са включени въпроси за творческо и логическо мислене.

И докато малките полагат един от първите си сериозни изпити, зрелостниците пък държат днес един от последните си.

В момента в пет училища в Хасково, Симеоновград, Димитровград и Свиленград върви третият от държавните зрелостни изпити. Той е по общообразователна подготовка по математика, история и цивилизация и философия. От 10 заявили участие в този изпит ученици от областта, са се явили 9-тима.

Изпитите продължават следобед по профилирана подготовка. Те ще се проведат в двете математически гимназии -в Хасково и в Димитровград.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини