Зам.-министър Борислав Ганчев: Публикуваният "български вариант на закона Магнитски" противоречи на Конституцията, не е ясен авторът

Запознах се с това, което излезе в публичното пространство, останах с впечатлението, че не е ясен авторът на този законопроект. Това заяви пред журналисти в Министерския съвет заместник-министърът на правосъдието Борислав Ганчев, който коментира обсъждания в публичното пространство законопроект, придобил популярност като българския вариант на закона „Магнитски“.

В Министерството на правосъдието имаме работна група, която работи по закон за мерки, превенция и защита на националната сигурност от посегателства, свързани с опасност за икономическата и финансовата сигурност на държавата. Това не е законопроектът, който беше публикуван в медиите, обяви заместник-министърът.  Не можем да застанем зад публикувания законопроект, защото той противоречи на Конституцията и на европейското законодателство, заяви Ганчев. 

Той посочи, че когато работната група, в която влизат експерти от няколко ведомства, приключи с окончателния вариант на проекта за нов нормативен акт, той ще бъде представен на обществеността. 

На този етап не искам да коментирам, тъй като има определена дискусионност в работната група. Докато не се обединим и да излезем официално със законопроект, не е коректно да коментираме работни варианти, посочи още Борислав Ганчев. 

Вчера БНР съобщи, че нов извънреден орган ще защитава националната сигурност и ще бъде конструиран чрез специален закон - за мерки за превенция и защита на националната сигурност от рискове за икономическата и финансовата система на държавата. От БНР посочват, че  разполагат с този проект, който е бил обсъждан на финансовите експертни съвети при финансовия министър Асен Василев. Той ще оглави Междуведомствения съвет, в който ще влизат заместник-министрите на правосъдието, външните и вътрешните работи, на икономиката и индустрията, зам.-директорите на НАП и ДАНС. 

Според публикуваната от БНР информация се предвижда да бъдат създадени национални списъци - на лицата и свързаните лица, за които има събрани данни, че  използват с престъпни цели високотехнологични продукти; извършват злоупотреби и измами в киберпространството или нерегламентирана дейност на инвестиционни посредници или пък се опитват да трансферират чрез български банки средства с неустановен произход, както и злоупотреби със средства на ЕС.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини