За довиждане ИТН даде на приближена фирма пътна поръчка за 16.5 млн. лв.

Първата обществена поръчка, обявена от управляващите за ремонт на пътища, която трябваше да даде сигнал дали има промяна в този сектор, ясно показа, че нещата в пътната агенция продължават по добре познатата схема.

Тя е ярка илюстрация на думите на премиера Кирил Петков и на вицепремиера и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов кой лъже и кой казва истината.

За довиждане - ден преди Слави Трифонов драматично да обяви, че "Има такъв народ" напуска коалицията и изтегля четиримата си министри, шефът на пътната агенция определя за победител обединение, начело с "БГ Ленд Ко" за ремонт на 15.7 км от третокласния път между селата Мъдрец - Искрица - Медникарово - Обручище за 16.48 млн. лв. без ДДС.

Трасето е основна пътна артерия за община Гълъбово и осигурява връзка с минно-енергийния комплекс "Марица Изток", рудник "Трояново-3" и завода за гипсокартон.

Пътят е осеян с дупки, а хората периодично протестират през последните години. През март те отново блокираха пътя, а Гроздан Караджов обяви, че хората имат пълното право да протестират и им обеща до края на април ремонтът да започне.

Обявена беше експресна обществената поръчка. Интересът на пътните фирми беше голям. В надпреварата се включиха 12 кандидати - нещо, което не се е случвало от времето, когато министър на регионалното развитие беше Росен Плевнелиев.

Отворени бяха ценовите оферти на всички фирми, а критерият за избор на победител беше най-ниска цена.

В крайна сметка добрите намерения свършиха тук. След близо два месеца умуване кой да спечели се оказа, че до финала стигат двама кандидати - "Раднево ленд" ДЗЗД и "Астрея билд" ДЗЗД, които са дали близка до прогнозната цена. Останалите 10 са отстранени по различни причини. Това става ясно от регистъра за обществените поръчки.

За победител е определено обединението "Раднево ленд" ДЗЗД с цена от 16.48 млн. лв. без ДДС за 15.7 км основен пътен ремонт.

Цената на спечелилия кандидат не е най-ниската, а четвърта поред. Най-изгодната оферта е на ДЗЗД "Одесос - Парсек" от 13.88 млн. лв., следвана от тази на "ИСА 2000" - 14.5 млн. лв. и "Инфраинжстрой" - 15.3 млн. лв. Всички те са отстранени.

"Цената на избрания изпълнител е конкурентна и пазарна. Фирмите, дали по-ниски цени, не успяха да ги защитят. Знаете, че имаше оферти и с многократно по-високи цени" - така председателят на Управителния съвет на АПИ Тодор Василев отговори на въпроса на Mediapool защо не е избрана най-изгодната цена.

Не стана ясно и каква е причината изборът на изпълнител да се забави толкова много от АПИ, въпреки че Гроздан Караджов обеща той да е ясен още в началото на април.

"Пътният картел отново спечели. Нищо не се е променило в пътната агенция", каза Бончо Бонев, управител на "Парсек Груп" пред Mediapool. Неговата компания участва в обединението, дало най-ниска цена. Той заяви, че не е решил дали ще обжалва обществената поръчка.

Управителят на "ИСА 2000" Юлиян Инджов също не е взел решение дали да обжалва поръчката. Пред Mediapool той каза, че всичко заявено от премиера Кирил Петков в сряда по отношение на пътищата и парите за тях е вярно. "Дори има още много неща, по-страшни, за които не знае", каза многозначително Инджов.

Решението обединение "Раднево ленд" ДЗЗД да направи основния ремонт на 15.7 км пътища в община Гълъбово е взето от председателя на Управителния съвет на агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Тодор Василев на 7 юни. На следващия ден Слави Трифонов обяви, че ИТН напуска коалицията и изтегля министрите си.

Участници в обединението са "БГ Ленд Ко" АД, "Виа Про Инженеринг" ЕООД и "Ий Кей Джей България Кънсълтинг Енджиниърс" ЕООД.

Компанията "БГ Ленд Ко" е сред фирмите, получили аванс от над 20 млн. лв. за строителството на магистрала "Хемус" от държавната компания "Автомагистрали", показва одитният доклад на Сметната палата. Договорът между "БГ Ленд Ко" и "Автомагистрали" за доставка на техника е на стойност над 40 млн. лв.

"БГ Ленд Ко" е и в обединението от фирми, което има договор за текущ ремонт и поддържане на пътищата в област Добрич.

Зад компанията стоят бизнесмените Велимир Магурев и Ангел Бончев, твърдят от пътния бранш. Велимир Магурев е близък до кмета на Благоевград Илко Стоянов от ИТН, който му е бил адвокат преди години, пишат местни медии. Ангел Бончев е голям зърнопроизводител от Добричко. В Търговския регистър негово име не фигурира сред собствениците на "БГ Ленд Ко".

"Не съм сключил един договор. Не съм провел една обществена поръчка", каза Гроздан Караджов пред бТВ в сряда.

В същия ден бе подписан договора за строителството на тунела под връх Шипка, чиято обществена поръчка беше направена по времето на ГЕРБ, но финализирана в деня, в който Слави Трифонов обяви, че напусках коалицията и изтегля министрите си.

Поръчката за ремонт на пътищата в община Гълъбово е изцяло направена и проведена по времето на министър Караджов.

В момента текат обществените поръчки за избор на изпълнители за текущ ремонт и поддържане на пътищата. Те бяха обявени от министър Караджов, но всички в момента се обжалват.

Източник: mediapool.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ха
    Хаха
    1 0
    10:46, 9 юни 2022
    “Бончо Бонев е Герб , Инджов е Дпс … хубав капан на Караджов са направили !!!
  • 2
    Не
    не е само това
    2 0
    11:25, 9 юни 2022
    И тунела на Шипка го дадоха да го строи Делян Пеевски .... и още пари искаха .... по добре Слави да се маха от правителството.

Още новини

Последни новини