Местните социалисти искат възстановяването на паметника на Георги Димитров в Димитровград

Изображение 1 от 2

    Местните социалисти и антифашисти са провели среща-разговор в клуба на БСП по повод 140 г от рождението на патрона на нашият град - Георги Димитров, по инициатива на БАС. На нея председателят на местната структура на БСП Иван Ганев е изнесъл доклад за живота и делото Димитров и е повдигнат въпроса за възстановяването на паметника му. Бронзовият 8-метров паметник е демонтиран с решение на общинския съвет на Димитровград от ноември 1991 година, след демократичните промени в България.

    По думите на Ганев, е подета инициатива от БАС и международната фондация „Георги Димитров“, относно възстановяването на паметника-символ на Димитровград. Целта на инициативата е възстановяване на паметника и връщането му на определеното за това място в нашият град. В началото на май месец т.г. е изпратено писмо към кмета на община Димитровград Иво Димов, но до момента не е получен отговор от негова страна.

    Социалистите изразяват възмущение относно съхранението към момента на паметника, който е бил заровен в земята с почва от строеж на постройки за отглеждане на кучета на територията на разсадника. Според тях не е известно кой е разрешил и узаконил строителството на тези постройки. "По наше мнение този строеж би следвало да не може да се построи, без знанието на кметската управа. Питаме кой е отговорен за лошото състояние и съхранение на паметника? Правени са опити за нарязването на скулптурата на Димитров, което е недопустим акт. Напомняме, че паметникът е мемориален символ по проекта „Атриум“ и е със защитени авторски права и представлява паметник на културата. До кога кметът на Димитровград ще бездейства и няма да изпълнява решение на общинският съвет от 2012 година (реш.311/28.06.2012, според което паметникът е трябвало да бъде възстановен през 2013 година)", питат социалистите. 

    С това за пореден път се повдига темата за паметника на Георги Димитров в Димитровград.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      00
      00
      8 -3
      11:27, 20 юни 2022
      Айде глупости! Този е предал България толкова пъти! Македония например!
    • 2
      "Наблюдател"
      5 -8
      14:19, 20 юни 2022
      Докато историците не се произнесат, каква е ролята на този човек, не е нужно да се връща паметникът - още повече и на центъра. Отдавна трябваше да се смени и името на града, за да се успокоят и левите, и десните. Град Тракия е подходящо име.
    • 3
      Фе
      фен
      0 0
      17:11, 22 юни 2022
      Браво!!!На алкохолиците-паметник.
    Последни новини