Хасковска област на 13 позиция по ниво на безработицата в страната

Хасковска област е на 13-та позиция по ниво на безработицата сред 28-те региона на страната. През май месец то е 5% при 4,5 % за страната. Според отчета на Регионалната служба по заетостта, представен на брифинг днес от директора й Янко Дуков, с най-ниска безработица в областта са общините Димитровград и Хасково- 3,8%. Най-високо е нивото на хората без работа в Ивайловград. Там през май се намират 14,3 на сто от всички безработни в областта.

Към края на отчетния месец броят на регистрираните без работа в бюрата по труда в региона е 5271 души, като това е спад спрямо предходния месец на отчетност-април. А в сравнение с месец май на 2021 година регистрираните безработни са с 671 души по-малко.

Сега най-много от хората, които са останали без работа са от сектора на услугите. Те са 44,6 % или 277 души от всички. Остава висок делът на безработните висшисти. Те са близо 11 % от всички регистрирани в бюрата по труда в региона.

Според отчета, през май месец работа са намерели 483-ма трудовонеангажирани до този момент. Четирима души от тях са на работно място, осигурено по програма, по ОП „развитие на човешките ресурси“ са постъпили 78 лица.

С основно и по-ниско образование от тези, които са започнали работа са 127 души.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини