Абсурд: Димитровград-Крум с 50км/ч, Крум-Димитровград с 90км/ч ограничение

Изображение 1 от 6

    Шофьорите, пътуващи от Димитровград в посока село Крум, ако спазват правилата за движение по пътищата, трябва да се движат между двете населени места с максимум 50км/ч., докато в обратната посока - от с.Крум към Димитровград ограничението е 90км/ч. За това ни сигнализира наш читател.

    Преминахме през пътния участък между двете населени места по маршрута от димитровградския квартал Слвянски, ул. Илинден, следвайки табелата за село Крум, покрай местност Дурхана и Каолин до самото селo, като никъде по пътя не се натъкнахме на табела, указваща край или начало на населено място. Към момента това е най-краткият и добър маршрут между Димитровград и село Крум, който бе ремонтиран през 2021 година. Той се използва и за селата Ябълково, Сталево и Скобелево, този маршрут посочват и най-популярните навигации. Липсата на пътен знак Д12 (край на населеното място) по трасето според закона за движение по пътищата означава, че движещите в тази посока са в населено място (Димитровград) до пристигането им в село Крум, и ограничението на скоростта в този участък е 50км/ч., въпреки че пътят е извънградски.

    Но по друг начин седят нещата в другата пътна лента, която е от Крум към Димитровград - в края на селото има знак Д12 и след него ограничението от 50км/ч. пада и автомобилите могат да се движат с 90км/ч. Това ограничение би трябвало да важи до знак Д11 (начало на населено място) или до друг знак от група "Б", ограничаващ скоростта, но такъв до влизането в димитровградския квартал Славянски няма. При влизането към улица Илинден има знак STOP, на който трябва да успееш да спреш, което би било трудно със скорост от 90км/ч., (каквато би трябвало да е според пътните знаци или по-скоро според липсата им), след което поради обкръжаващата среда би трябвало шофьорът да се ориентира, че е в населено място и да намали скоростта, въпреки липсата на знак за начало на населено място.

    Пътните знаци със специални предписания Д11 - „Начало на населено място и селищно образувание“ и Д12 - „Край на населеното място и селищното образувание“ съгласно  Наредба № 18 от 2001 г. за сигнализация на пътищата с пътни знаци се използват за сигнализиране на мястото, от което започват да важат, съответно престават да важат, правилата за движение в населено място и селищно образувание. С оглед законосъобразното организиране на движението по пътищата, отворени за обществено ползване, е необходимо пътните знаци да се поставят на места, съответстващи на границите на урбанизираните територии.

    При липсата на тези знаци, пътна полиция спокойно може да санкционира шофьорите, движещи се с над 50кв/ч. пътуващи към с. Крум, защото те са в нарушение, освен ако някъде няма табела за начало и край на Димитровград, но нашият читател, както и нашият репортер да не са я видели.

    Направихме запитване към гл. инспектор Димо Чобанов, който е началник на КАТ в Хасково, да не би да има някаква друга вратичка в закона, която да регулира движението в този участък, след като няма знаци Д11 и Д12. Чобанов заяви, че наличието на тези знаци е задължително и липсата им наистина означава, че движещите се в този пътен участък трябва да спазват ограничението на скоростта за населено място. Шефът на КАТ каза, че отговорността за пътните табели е на собственика на пътя, който в случая е община Димитровград и веднага ще се разпореди да бъде извършена проверка и ако тя потвърди липсата им, ще направи предписание до Община Димитровград за поставянето на тези пътни знаци.

    Ще следим за развитието на абсурдната ситуация, въпреки че не сме имали сигнали за служители на пътна полиция, които да са спазвали сляпо закона и да са налагали глоби на шофьори в този участък за превишение на скоростта от 50км./ч. По наше мнение в целия участък трябва да бъде преразгледано наличието на пътни знаци, защото има и нерегулирани кръстовища, както и участъци, в които придвижването, макар и в едната пътна лента със скорост от 90км./ч. би било опасно.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (8)

    • 1
      АС
      А сега де
      2 -1
      14:48, 6 юли 2022
      Шефът на КАТ София често пътува по този път. Как не е забелязал липсата на знаци.
    • 2
      Nq
      nqkoj
      4 0
      14:51, 6 юли 2022
      да питам аз Чобанов, къде са неговите служители и колко предписания са писали за дупки по пътищата, липсващи табели и износена пътна маркировка ?
      едно време след смяна се пишеха един куп листа, а сега си хвърлят фуражките и смяната им свършила, иначе цивилни се пъчат че са полицаи !!!
    • 3
      Км
      Кмета
      4 -1
      17:40, 6 юли 2022
      Кмета къде се снима днес ?
    • 4
      00
      00
      3 0
      18:38, 6 юли 2022
      В Димитровград има места с лоша видимост. До Витото и до блока с външния асансьор!
      • Ши
        Шими
        3 0
        07:40, 7 юли 2022
        До Вито има едно дърво което пречи на видимостта от ляво при излизане на Раковски. Изрази растителност по кръговото до ОМВ също много пречи. Красиво е,ама...
      • K
        k
        1 0
        13:50, 7 юли 2022
        Как се реже дърво срещу Витото? Няма да има сянка за кафеджиите! Кмета ще го разкостят.
    • 5
      Фе
      фен
      1 0
      17:01, 8 юли 2022
      На ул.Емилиян Станев,има стотина знака.Да вземат,два,три,да сложат,на пътя,за с.Крум.
    • 6
      Рр
      рр
      0 -2
      07:08, 13 юли 2022
      нямате ли си други теми за статия
    Последни новини