Болницата в Димитровград вече разполага с мобилен дигитален рентген, последно поколение

    Днес кметът на община Димитровград Иво Димов, управителят на МБАЛ „Св.Екатерина” д-р Алдин Карагьозов, началникът на Рентгеново отделение д-р Вълчо Митрушев и представител на фирмата-доставчик показаха най-новата придобивка на общинската болница – мобилен дигитален рентген. Новата апаратура е още едно допълнение към модернизирането на болницата по проект “Интелигентна медицина” (SMART_MED). Мобилният дигитален рентген ще се ползва за нуждите на пациентите в болницата и позволява лесното му преместване от едно отделение в друго. Не са много болниците, които имат толкова модерен подвижен рентген, това че той е дигитален, позволява лекарите да имат моментален достъп до изследването, не се налага промиване на снимки, а те моментално се прикачат в електронното досие на пациента, коментира д-р Митрушев.

    „Това е най-новото по отношение на дигитализация на апаратурата в рентгена. За нас е изключително важно, че когато пациент, който е трудно подвижен и се нуждае от рентгеново изследване, няма да се налага да бъде преместван. Така и потоците няма да се смесват. Изследването се прави на място в болничната стая. Предстои да бъде обучен персонал за работа с новата апаратура. Тя позволява да се локализира върху коя част ще се прави снимката, докато пациента си лежи на леглото и благодарение на технологията за прецизно насочване, той е щадящ от към радиация спрямо пациента, както и няма опасност за останалите пациенти в болничната стая”, подчерта рентгенолога д-р Митрушев и каза, че благодарение подкрепата на общината и проекта, болницата се модернизира в съответствие с новите изисквания.

    Кметът на общината Иво Димов сподели, че по проекта предстои да бъдат подменени и 50 легла в стационара на общинското здравно заведение, както и да бъде получен стерилизатор и ново оборудване и система за окомплектоване на болничната лаборатория. Управителят на МБАЛ „Св.Екатерина” д-р Карагьозов допълни, че подмяната с нов парно-вакуумен стерилизатор ще свали разхода на ползваната досега електроенергия десет пъти.

    „Общината и болницата работят като едно цяло. Имаме пълната подкрепа на общинското ръководство и виждате резултатите. С новия мобилен рентген ще подобрим качеството на обслужване на пациентите, което ще бъде на едно още по-добро ниво”, подчерта д-р Карагьозов. Той сподели, че благодарение на модернизирането на болницата и подобряване на средата е нараснал и интереса от млади специалисти. За последните осем месеца има новоназначени четирима нови лекари и десет медицински сестри и специализиран болничен персонал.

    Теглото на апарата е 19,6 кг., а ширината му е 65 см., което позволява безпроблемно да влиза и да се мести в болничните стаи. Дигаталният рентген е изключително маневрен и може да се позиционира под болнични легла. Мобилният рентген има вградена батерия и дава възможност за работа и без електрозахранване. Трансферът на изображението към компютъра-майка след експонация е 3 секунди. Мобилният рентген и дигиталният панел могат да се използват и абсолютно независимо един от друг. Медицинското оборудване е чисто ново и с технически параметри съгласно изискванията, заложени по проекта.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      :(
      :(
      1 -1
      07:54, 5 юли 2022
      Техника и да има,лекарите като не ги бива...... КОВИД отделението в ДГ болницата е известно с високата смъртност. Какво стана с ония допотопен ЯМР за който болницата плащаше наем на близка до началника фирма,да не би още да продължава далаверата.
    Последни новини