В Димитровград храним кучетата чрез рециклиране на пластмасови бутилки

Изображение 1 от 5

    Днес (19.07.2022г.) в Димитровград бе монтиран първият автомат за областта, с който чрез рециклиране на пластмасови бутилки ще могат да се нахранят кучетата. Машината за храна срещу рециклиране - "кучемат", е поставена в началото на парк "Марица", по алеята преди мостчето в ляво. Тя е подвижна и може да бъде преместена при нужда на по-удачно място, като захранването й е чрез соларни панели.

    Апаратът, освен пластмасови бутилки, ще пуска храна и срещу кенчета от бира или безалкохолни напитки. При всяко поставяне на бутилка или кенче в определения отвор, той ще пуска определено количество храна, като има и отвор, в който може да се изсипе вода, която е останала в бутилката или с цел да се напои животното.

    Тази придобивка е стъпка на община Димитровград да поощрява своите граждани към създаването на една по-екологична среда и хуманно отношение към четириногите. Освен да нахраните своето куче, може да пуснете бутилка или кенче, за да се нахрани бездомно животно, вместо да изхвърляте водата, може да я сипете в отвора, за да напои някое животно.

    За зареждането с храна и събирането на пластмасовите и алуминиеви опаковки ще се грижи сдружение "Киноложко дружество Тракия", което стопанисва и намиращия се в близост и единствен в България Киноложки център "Марица".

    Димитровград е един от първите градове в страната, в които има поставени подобни "кучемати". До сега има такива само в Бургас, София, Стара Загора и още няколко града.

    В други държави, където се възпитава доброто отношение дори към бездомните животни, подобни автомати не са новост. Примерно в Турция има разположени в централните части на градовете, както и по парковете автомати. които срещу символична сума пускат храна, за да се нахрани някое бездомно животно, както и множество поилки за кучета, котки и птици.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      "Наблюдател"
      2 -1
      12:44, 21 юли 2022
      За хора ще има ли такива автомати? Човекомати?
    • 2
      45
      456
      2 -1
      22:49, 22 юли 2022
      Супер! Браво на тая община!
    Последни новини