"Ловци" на футболни таланти от Италия, Англия и България пристигат в Хасково в края на август

    Първият по рода си съгледвачески подбор за млади футболни таланти ще бъде проведен в Хасково в края на август. Това обяви футболният мениджър Ивайло Крушарски. Бившият вратар, юноша на ЦСКА, е организаторът на иновативния за България проект „БГ Футболни проби“. Целта му е да се даде шанс на млади футболисти от цялата страна на възраст от 8 до 22 години, които да покажат своите качества пред експерти и скаути на водещи клубове у нас и чужбина.

    Проектът в България е разработен по модел на английския такъв.

    Крушарски и един от треньорите в проекта Деян Христов днес проведоха разговор с футболните треньори на детските състави от Хасково. Домакин на срещата, на която бяха разяснени подробности за инициативата, е председателят на Областния съвет на Българския футболен съюз в Хасково Митко Маринов.

    Евентуалната дата, на която ще бъдат проведени пробите, е 26 август. Организаторите обаче ще дадат допълнителна информация за датата и часа.

    В Хасково се очакват скаути освен от България, и от Англия и Италия.

    Подобни събития вече са проведени в няколко от по-големите градове на страната и ефективността е доста голяма, доволни са организаторите.

    Основата на инициативата е у нас да се изгради мрежа от наблюдатели, които да търсят и „улавят“ футболните таланти. Участниците на тези своеобразни кастинги могат да бъдат не само сред децата, обхванати във футболните клубове, но и такива, които обичат играта и не са тренирали никога до момента, посочи Крушарски.

    „Само два отбора в България имат реално скаути. Всички останали отбори не наблюдават децата и не знаят как се развиват те. Така талантите на практика нямат възможност да излязат от своите региони. Малцина получават шанс за реално развитие “, сподели Крушарски.

    По данни на БФС само в София всяка година от детските и юношеските школи излизат около 2000 футболисти, едва трима-четирима от тях продължават професионално спортната си кариера. Останалите или спират да играят футбол, или продължават в аматьорските нива. Тъй като досега у нас не е имало изградена мрежа от професионални наблюдатели, с изключение на скаутите от ЦСКА и „Лудогорец“, много от талантите на практика биват изгубени, а трудът на треньорите им през годините отива на вятъра. Именно това е основната цел на проекта, който върви под слогана „Един ден, който промени живота ми!“-да се даде равен шанс на всички деца, които имат отношение към футбола, дори и те да са от най-малките населени места, подчерта Ивайло Крушарски.

    По данни на треньорите от Хасково в региона в школите по футбол тренират около 800 деца.

    „Това е голям шанс за най-трудолюбивите. Ще бъде изключително събитие“, смята един от треньорите на млади футболисти в Хасково Живко Иробалиев. На същото мнение и неговият колега Антон Богомилов. „Беше крайно време талантливите ни деца да получат шансове да се реализират успешно във футбола, каквито имат техните връстници в другите държави“.

    Богомилов посочи, че има четирима футболисти в школата му, които действително имат големи шансове да бъдат привлечени в детските школи на големи тимове. Един от възпитаниците му вече играе в турнири с фланелката на „Левски“.

    Ивайло Крушарски сподели на срещата с треньорите, че той самият е участвал в такъв проект и скаутът, който го е привлякъл да тренира във втория отбор на Уест Хем е в основата на създаването на проекта в Англия. Това е връзката през личния опит да пренесе проекта и в българска среда.

    Три са събитията „БГ Футболни проби“, който са организиране до момента у нас. Въпреки, че не крият задоволството си, самите организатори са изненадани от резултатността от тях. 45 млади български футболни таланти са били забелязани, вече има и един футболист с покана да се присъедини към школата на Болоня.

    Към Хасково като към следваща дестинация с прогнозни добри резултати от проекта се насочват по съвет на Елин Топузаков, който е родом от Димитровград и е сред треньорите в него.

    Както на предходните три събития, така и на това в Хасково, се очаква да се съберат между 10 и 15 скаути от големите отбори у нас, но и от чужбина. Освен тях обаче на „лов“ за млади надежди идват и треньори от Б и В групите.

    Футболните проби протичат в рамките на три часа. Футболистите са разделени на няколко възрастови групи: от 8 до 10 години, от 11 до 13 години, от 14 до 16 години, и от 17 +.

    Ивайло Крушарски уточни, че в този проект не става въпрос за мениджмънт, а целта е само да бъдат показани талантите на България пред скаутите. Сред съгледвачите в Хасково се очаква да е и Джанлука Тидзи-скаутът, който помогна на Валери Божинов да продължи кариерата си от „Левски“ в Италия.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ус
      уса
      2 0
      16:58, 26 юли 2022
      Ивелин Попов го каза вчера.
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини