Кабинетът смени Спецов в НАП с арестуван за ДДС измами, но невинен бивш шеф на фонд "Земеделие"

На четвъртия ден от управлението си служебното правителство на президента Румен Радев освободи Румен Спецов от длъжността изпълнителен директор на НАП, като назначи на негово място доскорошният шеф на фонд "Земеделие" Борис Михайлов, който в далечното минало е арестуван за данъчни измами, но впоследствие се оказва невинен и осъжда прокуратурата.

Около Румен Спецов също избухна скандал за данъчна нередност - че в миналото е продал своя фирма със задължения към бюджета на малоимотно лице. Впоследствие обаче негови подчинени в НАП направиха ревизия на бившата му фирма и Спецов също се оказа изряден.

Освободен е и шефът на Агенция "Митници" Павел Тонев. На негово място е назначен Павел Геренски, който до момента заемаше длъжността заместник-директор.

Прокуратурата е започнала разследване срещу Спецов

Междувременно, по случая на Спецов е започнало разследване на Софийска градска прокуратура, съобщава "Сега". Първоначално имаше само проверка, която обаче е прераснала в дело. "Установени са нови факти и обстоятелства, които подлежат на надлежна проверка. Разследването продължава", е заявила говорителката на градската прокуратура Десислава Петрова. Делото не се води персонално срещу Спецов, нито е образувано срещу него. То е за укриване на данъци.

За казуса дружеството "Гранекс Трейдър" се разбра, след като Спецов бе назначен за шеф на НАП през миналата година по инициатива на тогавашния финансов министър Асен Василев. Дружеството, някога собственост на Спецов, е било продадено на малоимотен човек през пролетта на 2016 г. Малко по-рано данъчните връчват ревизионен акт за над 1 млн. лв. задължения към бюджета. Самият Спецов твърди, че купувачът на фирмата му – малоимотен и осъдждан от Драгоман – сам го е потърсил. Данъчният шеф разказа, че искал да се занимава с търговия със зърно, но не успял да намери финансиране и решил да продаде дружеството.

Спецов е освободен заради погрешно изчислен план за приходите

Официалният повод за освобождаването на Спецов обаче не е този казус, белязал цялото пребиваване начело на данъчната агенция, а "съображения, свързани с неизпълнение на задължения по Закона за Националната агенция за приходите", става ясно от съобщение на пресслужбата на Министерския съвет.

По официално предоставяна от ръководителя на НАП информация от началото на годината са подавани разнопосочни данни относно прогнозните и очаквани данъчни приходи за 2022 г. До края на месец март 2022 г. се подава информация от НАП за очаквано значително неизпълнение на приходите спрямо разчетените по закона за бюджета данъчни приходи. След приемането на актуализацията и независимо от промените, настъпили при гласуването на закона, е подадена информация за очаквано преизпълнение. "Отклоненията в прогнозирането на приходите както при планирането, така и при очакваното изпълнение създава риск за планирането и изпълнението на разходната част на бюджета и финансирането на държавните политики", посочва пресслужбата.

В съобщението се казва още, че съществува и допълнителен риск, който не се отчита в прогнозите на НАП, свързан със задълженията на неназовано държавно дружество към бюджета. Към 31 юли 2022 г. просрочените задължения на дружеството към НАП са в особено големи размери. Продължаващи проблеми с плащанията на дружеството на дължимия ДДС до края на годината биха представлявали допълнителен риск за изпълнението на приходите, администрирани от НАП, посочват от Министерския съвет. По-късно, въпреки данъчно-осигурителната тайна, новият изпълнителен директор на НАП Борис Михайлов обясни пред бТВ, че става дума за "Булгаргаз".

Новият шеф на НАП е арестуван в миналото за данъчни измами, но се оказва невинен

Новият ръководител на данъчната агенция е бившият шеф на фонд "Земеделие" Борис Михайлов, заемал поста от 10 юни 2021 г. до 4 март 2022 г. В биографията на Михайлов се посочва, че той е бил ревизор в Министерството на финансите, данъчен инспектор и началник на отдел в данъчната администрация, собственик и управител на консултантска фирма в областта на финансите и правото. Притежава над 10-годишен опит като адвокат по данъчно и наказателно право.

Около назначаването на Михайлов във фонд "Земеделие" миналата година обаче се заформи скандал заради миналото му. На брифинг тогава ГЕРБ попита дали лицето Борис Михайлов, който е разследван, арестуван и съден за данъчни измами, е същият Борис Михайлов, който оглави на 10 юни тази година фонд "Земеделие".

Оказа се, че през 2004 година НСБОП е съобщила за разкриването на организирана престъпна мрежа за източване на данък добавена стойност (ДДС) и по предварителни данни около 15 милиона лева от държавната хазна са източени. Новината тогава е обявена от главния прокурор Никола Филчев след поредното работно съвещание във Върховната касационна прокуратура с участието на главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов, представители на ВКП, НСБОП, НСлС и ССлС.

Ръководителят на разкритата група според разследващите се казва Пламен К. - човек със специализирано образование, счетоводител. "Той е мозъкът на операцията", е заявил тогава наблюдаващият прокурор по случая Марио Стоянов. От общо петима задържани двама са данъчни служители. Това са Марио Камишев, директор на териториално данъчно подразделение "Витоша" и Борис Давидов Михайлов от данъчно подразделение "Овча Купел".

"През далечната 2004 г. се опитах да намаля корупцията в данъчната система, благодарение на това бях арестуван. Всички тези последици чуваме днес. Днес, когато се опитвам да намаля корупционните схеми във фонд "Земеделие", отново ГЕРБ ме атакува и ми нанася репутационна щета", коментира преди година самият Борис Михайлов в Министерски съвет.

Съдебни дела срещу настоящия директор на фонд "Земеделие" в миналото е имало, но те са били прекратени, а самият той е осъдил прокуратурата за това, потвърди тогава и говорителят на правителството Антон Кутев. Той показа пред медиите определение от едно от наказателните отделения на Софийски градски съд от 2008 г., с което производството срещу Михайлов е прекратено.

"През 2013 г. г-н Михайлов завежда дела срещу прокуратурата по този казус. Делото продължава година, година и половина, а на 26 ноември 2014 г., на втора инстанция, Софийският апелативен съд осъжда прокуратурата да плати една доста сериозна неустойка на г-н Михайлов за това, което му е било причинено преди това. Става дума за десетки хиляди левове", обясни Кутев.

Проверка на Mediapool показа още, че до 21 юни 2021 г. Борис Михайлов е бил управител на сдружение "Ложа Ехнатон". Ложата е описана на сайтове, свързани с масонството.

Източник: mediapool.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини