Владислав Панев: "Кризата" в Неохим му е докарала рекордна печалба за първите 6 месеца на годината (75 милиона лева)

Изображение 1 от 4
    В събота на посещение в Димитровград бе председателят на ГЕРБ Бойко Борисов, който посети торовия гигант Неохим. Пред портала на завода Борисов разговаря с изпълнителния директор и екс-кандидат от листата на партията за народни представители Стефан Димитров, основната тема бе за цените на газта и състоянието на предприятието, на което му се наложило да освободи над 60 души от персонала и е спряло производство, поради кризата с доставките на газ в България.
     
    След тази среща, по темата в социалните мрежи се изказа бившият депутат, икономист и съпредседател на Зелено движение и член на председателския съвет на обединение Демократична България, Владислав Панев. Той заяви:
    Вчера Бойко Борисов направи рейд в Димитровград, където обясни в каква криза е вкарал предишния кабинет местния торов завод Неохим. Стана ми интересно в каква и отворих отчета му за първите 6 месеца на 2022 година. Печалба от 75 млн. лева (рекорд за дружеството за всички времена), близо 4 пъти повече в сравнение с миналата година. Приходите растат близо тройно (защото поскъпват и природния газ, и амониевата селитра, която произвежда Неохим). Разходите за заплати са 12 млн, с осигуровките 15 милиона. Няма и 4% от обема на приходите.
    Вижда се, че конюнктурата за Неохим е била повече от отлична. Между другото обикновено през лятото завода затваря за ремонт. Чух се със собственика (познаваме се, роден съм и съм живял доста години в Димитровград), според когото тази година са нямали такива намерения, но цените на газа наистина ги удрят. Заради масирания внос на азотни торове, на който не може да устои.
    Иначе единственият конкурент на Неохим - девненския Агрополихим обяви, че работи на пълен капацитет след 50 дневно прекъсване за модернизация. Той обаче инвестира в терминал за внос на амоняк, така че не е зависим въобще от природен газ. Така без да моли държавата за нещо продължава да печели. Новината тук: https://divident.eu/…/agropolihim-zaraboti-na-pulen…/ Значи който инвестира си произвежда и не се оплаква от внос на конкурентна продукция.
    А защо Борисов реши да прави кампания в родния ми Димитровград. Ми много просто. Собственикът на завода Стефан Димитров миналата година беше кандидат за депутат на ГЕРБ и за малко да влезе в парламента. Няма лошо, ама чак да фалира, след като е спечелил 75 млн. лева за шестмесечието, не знам.
     
    Панев в последващ пост допълва:
    Ето какво пише в отчета на Неохим, публикуван на 25 юли (преди 3 седмици). "Характерно за производствения процес на фирмата е неговата непрекъснатост в рамките на 6-9 месеца. През останалото време инсталациите подлежат на текущ ремонт".
    Тоест, всеки е наясно, че дружеството затваря през лятото за ремонт и това никога не е било новина. Само този път предизборно, от устата на Бойко "аз никога не лъжа" Борисов. За да се снима със собственика на завода, кандидат за депутат на ГЕРБ. И да оплаква съдбата му, при 75 млн. лева печалба за шестмесечието на тази година.
    Да, проблем с природния газ има, но конкурента Агрополихим показа, че с навременни инвестиции може да продължи да печели и в тази конюнктура. През терминала за амоняк той си осигури независимост от прищявките на монополиста Газпром. А ролята на държавата трябва да бъде да създаде достатъчно възможности, така че да осигури доставките, независимо от този или онзи. Работа на частните дружества пък е да бъдат конкурентни на пазарните условия. Понякога конюнктурата е срещу тях, случва се. Но то затова са печалбите от 75 млн. лева. Бели пари за черни дни.
     
     
    Припомняме, че през 2019 година, по време на управлението на ГЕРБ, работници на Неохим излязоха на протест пред предприятието срещу цените на газа в България.
     
    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини