Иво Димов: от 60 до 90% стигат водозагубите в някои населени места в страната, в Димитровград са до 35%

Изображение 1 от 2

    В сутрешния блок на Националната телевизия, кметът на Димитровград и зам.-председател на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), Иво Димов алармира за сериозни проблеми във ВиК сектора в България. Димов заяви, че водозагубите във ВиК мрежите в България на места стигат до 90%, а за това е виновна главно лоша държавна политика в сектора или по-скоро липсата й.

    Въпреки, че ВиК сектора в България се консолидира и ВиК дружествата вече не са под контрола на Общините и кметовете, все още жителите хвърлят цялата отговорност за създалите се проблеми върху кметовете, а те вече не могат да влияят на решенията на окрупнените ВиК оператори, заявява Димов. Припомняме, че водното дружество в Димитровград вече е част от АВиК и за водоснабдяването в общината и цялата хасковска област отговаря ВиК - Хасково, което бе и причина за двойното поскъпване на водата за димитровградчани от 1,86лв. на 3,52лв. за кубик.

    По думите на Иво Димов, ВиК дружествата „генерират“ между 62% и 90% загуби на вода в отделните населени места. Необходима е сериозна държавна политика в сектора, за да се предотвратят по-големи кризи от тези в последните години. Според него в сектора са загубени около 1 милиард лева, които след като дружествата са станали потенциалните бенефициенти, не са усвоени. За разлика от преди години, където за ВиК инфраструктурата кандидатстваха общините и тогава се изградиха водните цикли в градовете, което в Димитровград се случи през 2013 година. Според Димов, общини като Димитровград са си "написали домашното", защото освен водния цикъл, в града са инвестирани в годините много средства за подмяна на ВиК инфраструктурата и сега в централната част на Димитровград водозагубите са 30-35%, което е значително по-малко от установените на национално ниво.

    Димов припомни, че подземната инфраструктура е собственост на общините, но е предадена за стопанисване и ползване на съответните ВиК оператори. Общините нямат необходимия собствен ресурс за мащабни проекти в сектора, тези средства трябва да се осигурят от държавата или от националния ВиК холдинг, който по неговите думи освен, че събра огромен финансов ресурс, не се знае точно с какво се занимава. Според Димов, ВиК дружествата нямат нужния капацитет, за да се справят със съществуващите и предстоящите проблеми и освен държавата, трябва и общините да бъдат включени в процеса, защото те са добре информирани на местно ниво, какви са проблемите на населените места на тяхна територия. Не липсва инициатива от страна на общините, към момента текат усилени разговори между НСОРБ и МРРБ за финансиране на общо 234 общински проекта, заяви Иво Димов. 

    Според кмета на Димитровград, вода има, но трябват спешни мерки и преразглеждане на действащия в страната Закон за водите, за което НСОРБ настоява не от вчера.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини