Глобиха гражданин, фирма и 5 общини за нерегламентирани сметища в Хасковско

5 общини, гражданин и фирма са глобени заради нерегламентирани сметища в Хасковска област. Санкциите са наложени в периода от началото на 2021 г. насам, съобщиха за Haskovo.net от Регионалната инспекция по околна среда и водите (РИОСВ) в Хасково.

През 2021 г. са глобени 3 общини – община Ивайловград е санкционирана с 1400 лева заради изхвърлени неопасни отпадъци на неразрешени за това места в селата Вишеград и Островица, община Кърджали. За неизпълнение на предписание за почистване на нерегламентирани сметища са глобени община Ивайловград – 3000 лева, община Свиленград – 2000 лева и община Хасково – 2000 лева.

Поради същата причина през тази година санкции са отнесли 3 общини: Любимец – 2500 лева, Симеоновград – 4000 лева и Хасково, като на кмета на областния град е съставен акт за неизпълнение на предписание за почистване на нерегламентирано сметище край Конуш и предстои издаване на наказателно постановление, информираха от РИОСВ-Хасково.

Тъй като отпадъците се изхвърлят на нерегламентирани места предимно през почивните дни или през късните часове от денонощието, е трудно да бъдат установени нарушителите (физически или юридически лица). Въпреки това през 2021 г. екоинспекцията е установила двама конкретни нарушители на територията на Хасковска област и им е наложила съответните глоби. В единия случай е санкциониран гражданин с 2000 лева за неизпълнение на предписание за почистване на нерегламентирано изхвърлени стари дрехи и обувки в село Върбово, община Харманли, а в другия случай е глобена фирма с 2500 лева за неизпълнение на предписание за почистване на нерегламентирано изхвърлени отпадъци в Симеоновград.

РИОСВ-Хасково отговаря за областите Хасково и Кърджали. От началото на 2021 г. до момента от екоинспекцията са установили множество нерегламентирани сметища, за почистването на които са били дадени на кметовете на съответните общини, така и на граждани и фирми, предписания с конкретни срокове. В резултат на осъществения контрол от страна на инспекцията са почистени 147 нерегламентирани сметища през 2021 г. и 49 нерегламентирани сметища през 2022 г.

От екоинспекцията допълниха, че ще продължат да осъществяват и занапред строг контрол относно нерегламентираното изхвърляне на отпадъци на неразрешени за това места.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини