ТЕЦ "Марица 3" в Димитровград заработи, нивата на SO₂ се повишават, отново изпуска неорганизирани емисии

Вчера, 19 август, след пореден опит да заработи, ТЕЦ "Марица 3" в Димитровград успя да разпали и отново възобнови работа след продължителен ремонт. По наша информация, през голямата част от деня служители на регионалната еко-инспекция са били на място в предприятието, за да проследят процеса и да установят дали има щнарушения спрямо комплексното разрешително.

След като служителите на РИОСВ - Хасково са приключили проверката и са си заминали, ТЕЦ-ът отново е започнал да изпуска неорганизирани емисии от сградата на котела. Към 17:00ч. граждани са сигнализирали еко-инспекцията, че освен от комина, и от сградата на котела е започнал да излиза черен пушек и РИОСВ отново изпраща екип на място, но през това време до пристигане на инспектиращите, от предприятието явно са намалили изгарянето и ТЕЦ-ът спира да пуши както от комина, така и от сградите.

Последното видео, как ТЕЦ-ът пуши освен от комина и от сградите, което е в разрез с комплексното им разрешително според РИОСВ и бившия министър Сандов, е от 19:40 ч. То е прикачено към статията и ясно се вижда как голямо количество непречистени пушеци излизат от сградата и се разпространяват в атмосферата. Този еко проблем бе и причината за затварянето на ТЕЦ-а през април месец от институциите, докато решението не бе отхвърлено на втора съдебна инстанция от ВАС.

Отново се започва играта на котка и мишка, кога, как и дали РИОСВ ще успее да принуди местния ТЕЦ да отстрани проблемите с изпускането на неорганизирани емисии. Тези газове, излизащи от сградите не преминават през сероочистваща инсталация и директно се разпространяват в атмосферата. Как служителите на топлоцентаралата работят в тази среда и то без да протестират пред работодателя си, за нас остава загадка.

Видимо от графиката на станцията за анализ на атмосферния въздух в Димитровград на изпълнителната агенция, от вчера сутринта, спрямо предходния 18-08-2022г., след разпалването на ТЕЦ-а нивата на SO₂ в града са се повишили. От днес нивата на SO₂ прогресивно се покачват, но все още не са стигнали максимално допустимата средночасова граница от 350 µg/m3.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини