Читалището в село Райново спечели проект за опазване на биоразнообразието по поречието на река Марица

НЧ „Марица-2008“, с. Райново спечели проект „Опазване биоразнообразието по поречието на река Марица“ по Програмата „Политики за младежта в сферата на околната среда“, информират от местната администрация. 

Целта на проекта е опазване биоразнообразието по поречието на река Марица чрез възстановяване на крайречни заливни гори, подобряване условията за гнездене на хралупогнездящи видове птици, организиране на изложби в учебни заведения в градовете Хасково, Димитровград и Симеоновград. Дейностите, предвидени по проекта са възстановяване крайречни заливни гори чрез засаждане на характерни видове в имот в землището на с. Райново. Поставяне на къщички за хралупогнездящи видове птици в териториалния обхват на общините Хасково, Димитровград и Симеоновград. Представяне на изложбата на Богдан Боев „Биоразнообразието на Марица“ в средни училища в градовете Димитровград, Хасково и Симеоновград. По време на откриването на изложбите ще бъде изнесена лекция по темата.

Всички дейности ще бъдат реализирани съвместно със студенти от Тракийски университет/засаждане на гора, поставяне на къщички/. В изпълнението на проекта ще се включат с доброволен труд членове на организацията, както и вземащите решения/общински съветници/ от Община Димитровград.

Партньори при изпълнение на проекта ще бъдат Тракийски университет – Аграрен факултет – Стара Загора, с който има сключен договор за съвместна дейност и сътрудничество, както и БДЗП – офис Хасково.

Програмата се изпълнявана чрез регионалните структури на МОСВ: Регионални инспекции по околна среда и водите, Басейновите дирекции и Дирекциите на националните паркове чрез Информационно-посетителските центрове към тях.

Приоритетни теми на програмата са:

1. Противодействие на промяната в климата, намаляване на въглеродния отпечатък и постигане на енергийна независимост на страната, въвеждане на принципите на кръговата икономика, ефективно управление на отпадъците в посока „нулеви отпадъци“, екологично земеползване, опазване на биоразнообразието, опазване чистотата на въздуха, горите и почвите, опазване на Черно море, реките и езерата на България.

2. Включване на повече млади хора в процесите по извеждане на решения и прилагане на конкретни практики, свързани с посочените приоритетни теми на Програмата.

3. С програмата регионалните структури се насърчават да развиват партньорства с местни и национални организации, които притежават опит и експертиза за работа с младежи и с младежка аудитория. Насърчава се сътрудничеството с неправителствени организации, с мрежи от формални и неформални структури на гражданското общество, с доброволци и доброволчески формирования. Програмата насърчава сътрудничество, което има потенциал да доведе до устойчиви добри практики в посока изпълнение на целите, заложени в настоящата програма.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини