Атрактивни автомобили от времето на социализма показват в Димитровград

На 27 август 2022г. по повод 75 години от създаването на Димитровград, община Димитровград организира първото по рода си събитие, свързано с автомобилите от времето на създаване и развитие на града от втората половина на XX век.

От 9.00 до 12.00ч. на паркинга до Голямата пейка ще могат да се разгледат коли като Волга, Москвич, Вартбург, Трабант, Шкода, Жигули, Лада, полски Фиат и други. В изложението ще участват автомобили от Стара Загора, Велинград, Кърджали, Хасково и Димитровград. За реставрацията на част от автомобилите сегашните им собственици са вложили повече от пет години време, за да ги върнат в автентичния им вид. Най-старото возило е на повече от шейсет години.

„Соц автосалон” показва автомобилния парк на най-разпространените и ползвани автомобили от времето на социализма. Тогава за покупка на лек автомобил се е чакало десетина години, като по улиците са движили основно лади, москвичи, вартбурзи и трабанти. За някои по-непретенциозни марки автомобили в повечето случаи е нямало ред и са се закупували свободно. Волгите са били резервирани за партийния елит, а западен автомобил е можело да се купи само с валута от “Кореком”. В края на 80-те години на миналия век са се продавали по 40-50 хиляди нови автомобила годишно и то единствено през монопола на държавната компания ДСО „Мототехника”. В условията на днешния свободен пазар на автомобили звучи невероятно, че тогава за закупуването на една кола се е чакало повече от 10 години.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини