"Комарджията" - новият филм на Пол Шрейдър тръгва по кината

На 2 септември е премиерата на "Комарджията", новия филм на Пол Шрейдър, съобщават от "Арт фест".

Уилям Тел е бивш военен следовател, който живее под прикритие като дребен комарджия. Подреденият му живот се обърква, когато се среща с Кърк - млад мъж, който иска да отмъсти на общ враг. С помощта на загадъчнaта финансистка Ла Линда, Тел въвежда Кърк в хазартните среди, за да го отклони от целта, но скоро открива, че призраците от миналото няма да го напуснат толкова лесно.

Реализиран с характерната за Шрейдър кинематографична наситеност, този трилър на отмъщението разказва историята на бивш военен, участващ в брутални разпити, който се превръща в комарджия,  принуден да живее със спомените от своята младост, посочва критиката.

Изпълнителен продуцент на филма е Мартин Скорсезе, с когото Шрейдър работи по "Шофьор на такси", "Разяреният бик“ и "Последното изкушение на Христос". 

"През годините разработих свой собствен жанр от филми - те обикновено включват мъж, който е сам в стая и носи някаква маска, като маската най-често е неговото занимание. Той може да бъде таксиметров шофьор, наркодилър, жиголо, свещеник... Аз давам насоки на този герой, за да се справи с някакъв голям проблем - личен или социален, като екологичната криза", казва Пол Шрейдър.

В "Комарджията" Уилям Тел е сам в своята стая, с маската на професионален играч на покер, който в миналото е бил принуден да измъчва хора в името на правителството на САЩ. Той е връзката между световните покер турнири и иракския затвор Абу Гариб.

" Тел е заклещен в безкраен цикъл на покаяние - направил е нещо, което с течение на времето разбираме, че е ужасно; действието му е причинило щети на него самия, на хората около него, а и на собствената му страна. Правните последици от това, което е направил; времето в затвора, което е излежал осъден за престъпленията си, не са достатъчни за Уилям. Той чувства, че наказанието му трябва да бъде много по-сериозно. Прави своя избор – да живее пуст, повтарящ се живот, без нищо ценно, без нищо, което да го задържа някъде. Това е моментът, в който го намираме в началото на филма", казва Оскар Айзък, изпълнител на главната роля.

"В този история не се фокусирам върху вината по принцип - познатата изначална вина в християнството, а върху едно много по-специфично чувство. Какво се случва, ако един човек е направил нещо, за което не може да си прости? Бил е вече в затвора и дори да е изкупил формално греха си пред обществото, самият той все още не си е простил. След извършените ужаси живее в нещо като чистилище. Как човек може да се справи с това?...", казва Пол Шрейдър.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини