Мисията на МААЕ пристигна в Енергодар. Украйна и Русия съобщават за непрекъснат обстрел от сутринта

В резултат на обстрел от окупаторите на Енергодар има загинали и ранени, съобщи кметът на града Дмитро Орлов.

"Същите убийци на цивилно население, които сутринта обстрелваха Енергодар с минохвъргачки, картечници и снаряди, използваха авиация (хеликоптери кръжат над града), вече съобщиха за загинали и ранени в резултат на техните обстрели", той каза.

Орлов допълва, че са регистрирани попадения в жилищни сгради, частни дворове в кооперации в крайградските квартали, както и в спешния кабинет на Специализираната медико-санитарна част, магазин и детски градини.

По-рано Орлов каза, че минометният обстрел в града не е спирал днес, 1 септември, от 5 сутринта. По думите му в града се чуват и автоматични откоси.

"Над града "работеше" група руски ударни вертолети К-52, които нанасяха ударо по жилилищни квартали. Беше нанесен минометен удар в непосредствена близост до территорията на Запорожката АЕЦ и атомните реактори. Днес в Запорожката АЕЦ трябва да започне мисията на МАЕ начело с председателя ѝ Рафаел Гроси. Сутрешните обстрели са част от плана за провокации на мисията, насочен да създаде нужната на Кремъл картинка. Очевидно, окупаторите традиционно ще се опитат да обвинят въоръжените сили на Украйна за обстрелите на АЕЦ и мирно население", съобщи украинското разузнаване.

Русия също съобщи за обстрела със своя версия

Според проруските власти е имало десант на украински парашутисти, руските разузнавачи са установили местонахождението им. Мисията на МААЕ пристигна вчера в Енергодар, за да посети Запорожката АЕЦ.

Енергодар се намира в контролираната от Русия територия на Запорожка област, а ръководителят на руската военно-цивилната администрация на града Александър Волга казва пред Интерфакс:

"Имаше десант на украински войски, в момента те са обездвижени, лежат във вилно селище. Нашата авиация работи по тях. Разузнавачите са разбрали местоположението им, в момента е нанесено огнево поражение", каза Волга.

Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси каза, че мисията е наясно с "повишената военна активност в района", но продължава да изпълнява плана си да посети атомната електроцентрала в Запорожие и да се срещне с нейния персонал, предаде Ройтерс.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини