Американски генерал поиска деимпериализация на Русия и обяви началото на края ѝ, каквато е днес

"Мисля, че военните цели на САЩ в този конфликт трябва да включват "деимпериализация" на Русия. Струва ми се, че виждаме началото на края на Руската федерация, такава, каквато изглежда днес."

Такава оценка на войната в Украйна направи американският генерал от резерва Бен Ходжис, който до 2017 година беше главнокомандващ на войските на САЩ в Европа и е търсен източник на коментари за оперативната обстановка като ръководител на катедрата по стратегически проучвания "Пършинг" в Центъра за анализ на европейските политики във Вашингтон. „Трябва да сме подготвени за това... ние не бяхме подготвени за края на СССР“ – казва генералът.

Коментарът на генерал Ходжис идва в продължение на твърдението на американският експерт по външна и национална сигурност и бивш посланик на САЩ в НАТО Кърт Волкър, който в неделя каза, че „империалистическите войни“ на Русия срещу нейните съседи не са започнали в Украйна, а са се „случили“ в Грузия и допълни: „Не можем да забравим, че Русия все още е в Грузия”.

"Сега хората са фокусирани върху Украйна, но империалистическите войни на Русия срещу нейните съседи не започнаха в Украйна, това се случи тук, в Грузия през 2008 г. Русия окупира част от Молдова. Сега те са по-брутални в Украйна, те заграбват повече територии в Украйна, но всичко това е взаимосвързано, то е част от едно цяло. Не можем да забравим, че Русия все още е тук (в Грузия)", каза Волкър пред местните медии при посещението си в неделя на линията на руската окупация в Грузия.

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини