Великобритания в национален траур. Камбани и топовни салюти в памет на кралица Елизабет Втора

Камбаните в цялото Обединено кралство бият в памет на кралица Елизабет Втора, предаде Франс прес. Бият камбаните на катедралата "Сейнт Пол" и на Уестминстърското абатство в Лондон, а също така и тези в Уиндзорския дворец.

Във Великобритания започна национален траур, отбелязван с биене на камбани в цялата страна. Той ще продължи между 10 и 12 дни - до края на деня на държавното погребение, уточни Ройтерс.

В Лондон в 13 ч. местно време прозвучаха 96 топовни салюта  - по един за всяка година от живота на кралицата. Навсякъде в Обединеното кралство се чуват топовни салюти в памет на Елизабет Втора. Салюти отекнаха от Лондон до Белфаст. 

Смъртта на кралицата дава началото и на дълъг период на семеен траур в кралската фамилия, който ще продължи до седмия ден след погребението. За разлика от националния траур, който бе обявен днес от британското правителство, този "кралски траур" ще бъде спазван от членовете на кралското семейство, служителите на кралския двор и военнослужещите, които участват в церемониите.

Елизабет Втора беше най-дълго царувалият монарх на Великобритания и символ на стабилност в една бурна епоха, станала свидетел на упадъка на Британската империя и проблеми в семейството на кралицата. Чарлз, който прекара голяма част от своите 73 години, подготвяйки се за крал, се възкачва на престола в несигурни времена както за Великобритания, така и за самата монархия, отбелязва агенцията. 

Траурният период започва днес с възпоменателна служба в катедралата “Сейнт Пол” в Лондон, на която се очаква да присъстват Тръс и висши министри. Утре Чарлз ще бъде официално провъзгласен за крал на специална церемония. 

След бдение в Единбург ковчегът с тялото на кралицата ще пристигне в Лондон и ще бъде изложен за поклонение няколко дни преди погребението в Уестминстърското абатство. 

Дворецът не каза кога ще бъде погребението ù, но вероятно то ще се състои около 11 дни след нейната смърт. 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини