Полицейска проверка за нерегламентиран достъп до станцията за анализ на въздуха в Димитровград

Изображение 1 от 6

    След сигнал, органите на реда извършиха проверка за нерегламентиран достъп до измервателната станция за качество на атмосферния въздух - АИС Раковски, в центъра на Димитровград. Това се случи в събота, когато от същата станция бяха отчетени рекордни стойности на серен диоксид в Димитровград и бяха превишени алармените прагове. Превишаването на алармените прагове означаваше, че жителите града трябваше да се затворят по домовете си до отминаване на химическата опасност. Стойностите на замърсяването стигаха близо 6 пъти над максимално допустимите.

    След сигнал до нашата медия за присъствие на хора в станцията, която е отчела опасните нива на серен диоксид, което доведе до спирането на димитровградския ТЕЦ за 48 часа, ние извършихме проверка на място. В 13:00 часа в станцията имаше 4 души, 3-ма от тях в последствие се легитимираха със служебни карти, че са служители на ИАОС от измервателната лаборатория в Хасково, които са отговорни за съоръжението със специален достъп. Четвъртият човек бе бившата шефка на РИОСВ - Хасково, Тонка Атанасова, която бе освободена в края на миналата година от длъжност.

    Поради съмненията за това, дали Атанасова е оторизирана да има достъп до чувствителната апаратура, бившият областен управител Катя Панева бе повикала полиция за изясняване на ситуацията. Атанасова оправда факта, че е в съоръжението с това, че от отскоро била назначена като съветник на министъра на екологията Росица Карамфилова, което според нея й дава право на достъп до апаратурата. Според бившия областен управител на Хасково, както и бившия министър на екология, съветник на министъра няма право на достъп до станциите за измерване, а достъпът до тях е строго регламентиран, за да няма съмнение за манипулация на чувствителните данни. Дори и шефът на РИОСВ няма достъп до станциите, а те са органът, който използва тази информация ни информира бившият областен управител. В тази връзка вероятно е съвпадение, че в часа (13:00) на присъствието на лица в самата станция не е регистрирано превишение на нормите на серен диоксид, въпреки че в предходния час - 12:00, и в последващия - 14:00 ч. е регистрирано превишение на максималнодопустимата граница от 350µg/m3. По наша информация самото влизане в измервателна станция по време замърсяване е изключително извънредна процедура.

    10.09.2022 09:00 826,29µg/m3
    10.09.2022 10:00 2002,42µg/m3
    10.09.2022 11:00 1075,02µg/m3
    10.09.2022 12:00 404,04µg/m3
    10.09.2022 13:00 120,78µg/m3
    10.09.2022 14:00 373,17µg/m3

    По-рано през деня, преди залповото рекордно замърсяване, бяхме получили информация, че се предвижда да се постави мобилна станция, която да осъществява паралелно измерване на стойностите в непосредствена близост до стационарната. Г-ж Атанасова потвърди тази информация, което предполага, че е доста запозната със ситуацията с качеството на въздуха в Димитровград. Но самата тя не даде категоричен отговор на въпроса дали се съмнява в данните от АИС - Раковски и умело избягваше да ги потвърди, въпреки че станцията е била проверявана и калибрирана в предходния ден от фирмата за поддръжка, и въпреки че друга станция, която не е сертифицирана и е дарена на общината от самия ТЕЦ, показва още по-високи пикови стойности от АИС, а се намира на около 200-300 метра от нея.

    В 21:00 часа същата вечер бе инсталирана и мобилна станция на ИАОС, която в един и същ момент даде идентични моментни стойности за серен диоксид със стационарната станция на агенция, чиято достоверност вероятно има опити да се оспори.

    Тук си задаваме въпросите, въпреки че двете станции в центъра на града са показали сходни високи нива на опасно замърсяване, за какво ли е 3-тата мобилна станция и дали някой има интерес да се опита да докаже, че официалните данни от АИС Раковски Димитровград не са достоверни?

    Задаваме си въпроса каква информация би получила съветничка на министъра на екологията в станцията, дори да има право да е вътре, въпреки че би трябвало да има достъп до моментните данни във всеки един момент чрез електронната система. Дали обществото ще получи данни от измерванията на монтираната същата вечер мобилна станция, при условие, че данните от стационарната автоматична станция са онлайн и публични и се събират дори от европейските органи, то тези от мобилните станции обикновено не се изнасят за информираност. Данните от мобилните станции се получават от инситуцията седмици след започването на измерванията.

    Според нас няма данни за съмнение за резултатите от измервателната станция, първо защото сериозното замърсяване е потвърдено и от другите 2 станции в града, и второ, защото след спирането на ТЕЦ-а нивата на серен диоксид регистрирани от АИС от пика от 2002 µg/m3 в 10:00ч. постепенно падат до под 10 µg/m3.

    Друг проблем, който трябва да бъде разискван, е информираността на жителите на града, при обявено превишаване на алармения праг, защото практически те не са надеждно предупредени, че въздухът е опасен за тяхното здраве и препоръките са да се приберат на закрито и да не излизат до отмяната на опасната ситуация. Единственият вариант да се информират хората, се оказа да четат информационните сайтове, които решат да публикуват информацията, или страницата на РИОСВ - Хасково. В съботния ден в часовете на обгазяване парковете, пазара и заведенията бяха пълни с хора, които са вдишвали опасния химикал серен диоксид.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (24)

    • 1
      Ай
      айде моля ви се
      17 -2
      17:50, 12 сеп 2022
      Тия от Теца плащат на всички за да си мълчат и да не ги затворят.Как може така хладнокръвно да обгазяват хората.И тая с черната блуза хич да не се прави на невинна.
      • До
        До Ай
        5 -3
        18:44, 12 сеп 2022
        Когато замърсяват ги глобяват и затварят. Или май някой на някого от конкуренцията плати на някого да ги затворят и да оставят хората без работа. Но с или без ТЕЦ-а въздухът е замърсен.
      • Се
        Семерджиев
        7 -2
        19:23, 12 сеп 2022
        На нас ни е по лесно да бутаме рушвети вместо да си закърпим дупките, защото при нас работят само висококвалифицирани специалисти от гвардията и е под тяхното ниво. Може моите работници да са черни от сажди, да кашлят кал от въглища и боклуци, но ние сме работодател на годината и им плащаме луди пари от време на време, някой ден и осигуровките ще им платим. Тъй че си гледайте работата, ще дишате това което ви забъркаме и никой не може да ни закачи!
    • 2
      Чи
      Читател
      7 -6
      18:42, 12 сеп 2022
      Абе кой е този измислен и нагъл репортер, тръгнал е да търси обяснения от компетентните органи, а дори не познава областния управител и кой кой е?! И откъде накъде Катя Панева, която е БИВШ областен управител и към днешна дата не е никой, иска обяснение от ръководителя на Регионалната лаборатория- Хасково към ИАОС, от екипа отговорен за лабораторията и от съветника на министъра на МОСВ г-жа Тонка Атанасова, защо проверяват станцията?! Разбира се, че съветникът на министъра има право да влезе и провери навсякъде, що се отнася до околна среда? Че и полиция викнали смешниците.
      • То
        Тонке
        7 -2
        18:50, 12 сеп 2022
        Тонке, на всички са им ясни твоите коропционни практики, явно си гушнала пачка от ТЕЦ-а и сега се опитваш да си оправдаеш хонорара
      • На
        Нагъл си
        4 -3
        19:12, 12 сеп 2022
        Абе то по твоята логика всеки работещ за държавата може да влиза в тези станции, то и щом хирурга може да те оперира и мед. сестрата може да бърка в теб, какъв да е проблема. Тряба да уточниш и след като те оперира сестрата никой не може да я пита какво е правила с теб, тя е сестра не трябват журналя и граждани да и търсят обяснение
      • До
        До Нагъ си!
        5 -2
        19:24, 12 сеп 2022
        Не всеки, а ръководителят на Регионалната лаборатория, оторизираният екип който я поддържа и съветникът на министъра на околната среда и водите, който за да отговори на въпроси на министъра и за да е наясно министърът с дадена ситуация, съветникът му има право да провери дадения обект, да поиска информация и да я представи на министъра. Регионалната лаборатория е към ИАОС, а ИАОС е към МОСВ. Съветникът на министъра проверява обект на МОСВ, не пощата или болницата. Така, че има право да провери всичко касаещо околната среда.
      • На
        Нагъл си
        6 -2
        19:38, 12 сеп 2022
        Честно казано вярвам на бившия министър Сандов, че съветника на текущия министър няма право да влиза в измервателната станция, там влизат технически лица, а не чиновници! Тя може да изиска информация от регионалнста лаборатория, но не и да борави с апаратурата. Нека не се залъгваме, знаем коя е Тонка Атанасова, знаем как почти цяла година не направи нищо спрямо тец-а, имаше само предписания и глоби които не бяха подкрепени с доказателства и падаха в съда. Нека не се лъжем и че родата има едни фирми, които работят само заради това че тя беше шеф РИОСВ и изпращаше хората да лащат луди пари на нейните фирми за да им се случат нещата, което симе изнудване и рекет. Няма как щом се знаят корупционните и практики да не пробуди съмнение нейното посещение на тази станция, която стана едно доста горещо място. Дали няма интерес да е там?
    • 3
      Чи
      Читател 1
      8 -3
      18:46, 12 сеп 2022
      Алоу, Катя Панева, ръководителят на Регионалната лаборатория, екипът поддърщащ лабораторията, съветникът на министъра и областния управител имат право да проверят станцията! Но вие нямате право да им търсите обяснение с полиция! Никога не гласувайте за ДБ и ПП, че на луди калинки ни направиха и двойно обедня народа!
      • Ти
        Тити
        4 -15
        19:03, 12 сеп 2022
        Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
      • До
        До Тити
        6 -4
        19:26, 12 сеп 2022
        Съветникът на даден министър не е секретарка или шофьор, а най-довереното лице на министъра.
      • Ти
        Тити
        5 -13
        19:56, 12 сеп 2022
        Съветника не е техническо лице за да борави с апар... Виж коментара
      • До
        До Тити
        6 -2
        20:20, 12 сеп 2022
        Всеки съветник на министър има право да проверява ресорните ведомства. Тя не проверява като техник, затова с не я е ръководителят и екипът който отговаря за станцията, за да й предостави нужната информация и да представи на министъра анализа си. А Катя Панева в качеството си на какъв е там и иска обяснение от контролиращите органи?!
      • Ки
        Кики
        16 -1
        21:19, 12 сеп 2022
        Тити, един бърз въпрос:
        От кога една продавачка на аналгин има право да проверява технически лица?
    • 4
      Чи
      Читател 2
      6 -3
      19:02, 12 сеп 2022
      Кой не знае , че от ДБ са хрантутници на олигарси. Някой с фотоволтаици е платил , за да закрият Тец-а , че да се харчи неговия скъп ток. Но пък , ако от централата не могат да направят един читав ремонт, за да не пуши отвсякъде , направо са си за затваряне. Само дето не вярвам на тези данни и проценти, щото знам на какво мирише серен диоксид , но не съм засякъл подобна воня.Пак ни правят на луди.
      • Ту
        Тулуп
        3 -1
        19:14, 12 сеп 2022
        Забрави да кажеш, че трябва да гласуваме за ГРОБ, само те ще ни оправят
      • Та
        Тази
        6 -4
        19:17, 12 сеп 2022
        тази тонка е голям мошеник и пак се уреди със служба. Тази е готова на всичко само и само да маскира и замазва. Какво прави в лабораторията след като си има отговорник.
      • До
        До Тази
        4 -5
        19:29, 12 сеп 2022
        Ами проверява, защото има право, да провери и да предостави на министъра съответна информация! Жената си разбира от работата и Хасково трябва да се гордее с това, че местен кадър е на този пост!
    • 5
      Ти
      Тити
      4 -11
      19:17, 12 сеп 2022
      Хахаха, ти верно ли мислиш че имам конкурентна сре... Виж коментара
    • 6
      Гр
      Гражданин на Димитровград
      5 0
      08:01, 13 сеп 2022
      Едни на други само се спорите тука , а същественият въпрос е затваряне на ТЕЦа .
      Десетки пъти от както започна да работи ту го пускат ,ту го спират все за едно и също .
      Станциите може и да се манипулират чрез различни начини, от тези които имат интерес от това , а то е ясно кой има интерес. Тях може да манипулират , но нас гражданите как да манипулирате когато ясно се вижда как пепелта от котела се сее из целия град и как всички ние усещаме чрез миризмата и дишането си , че ни тровят .
      • До
        До Гражданин
        4 -2
        08:45, 13 сеп 2022
        Ами да затворят и ТЕЦ-а и Неохим-а, и да мирясате. Тогава ще се превърнете в едно упадъчно село без работа и бъдеще.
      • Да
        Да го
        1 -1
        15:24, 13 сеп 2022
        Първо, Неохима няма нужда да буде затварян, той е инвестирал в нужното за да спазва екологичните норми и второ града не се крепи на тези предприятия, но може да се обезлюди заради отровния въздух заради теца
    • 7
      До
      До защитника на отровите
      1 0
      22:11, 13 сеп 2022
      За какво село говориш бе тъпанар .
      Хайде тогава бълвай те пушилки и
      отрови нека пък сме град .
    • 8
      Ек
      Експерт до Нагъл
      0 0
      09:28, 10 яну 2023
      Престанете с глупостите, а попитайте Пачеманова какво прави вече една година. Затваряме отваряме после губим дела. едиствената глоба която е потвърдена е тази наложена от Атанасова. Пък Панева се пъни ама това да не ти са аптеки бе госпожо?
    Последни новини