Димитровградчани подкрепиха протеста в Гълъбово за чист въздух - модернизация или ликвидация за Брикел

    Димитровградчани подкрепиха борбата на жителите на Гълъбово да дишат и живеят в една безвредна за здравето среда. Протестът се състоя снощи от 18:00 до 20:00 часа пред ТЕЦ "Брикел". Предвидливо, при започването на централните новинарски емисии, от топлоцентралата спряха мощностите и черните пушеци, излизащи от сградата и високия комин, изчезнаха. Имаме снимка от 18:00, в която всичко пуши, а в 18:10ч. пушеците и саждите спряха.

    Пред топлоцентралата, освен борещите се за чист въздух и среда, имаше и контрапротест, който бе значително по-многоброен. Организаторът на протеста за чист въздух, Стефан Николов, който е и общински съветник в града заяви, че е присъствал, когато контрапротестиращите са били докарвани с автобуси от ТЕЦ Бобов Дол и най-смущаващото - с автобуси на общински фирми, в които е имало и служители на общинската администрация и работници от общинските предприятия. Според него, тези хора също живеят в този град в тази среда, техните деца също дишат този въздух и няма как да са на контрапростеста по собствена воля, а вероятно са принудени от началниците си. С това си действие от страна на ТЕЦ-а и общината искаха да покажат, че тези, които искат чист въздух, са по-малко от тези, които на всяка цена искат да запазят работните си места. Но проблемът в Гълъбово, както и в Димитровград, е един и същ - собственика/ците на тези ТЕЦ-ове не желаят да извършат нужните екологични промени вече десетилетие, за да защитят населението от вредните си емисии, но са готови да влагат средства в извозване на хора, медийна пропаганда и какви ли не други действия.

    На протеста присъстваха членове на Greenpeace, както и представители на националното обединение "Дишай, България", от което е част и димитровградското сдружение "Дишай, Димитровград".

    Протестът в по-голямата си част протече спокойно, като кордон от полицаи разделяше двете групи от хора. Упрекът от контрапротестиращите към протестиращите бе, че протеста е с политически цели и те ще останат без работните си места.

    Лозунгите на протестиращите вижте в снимките към материала.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Та
      Таня Радева
      1 -2
      10:07, 15 сеп 2022
      Браво!Трябва всички да ги подкрепим.Пускането на статия за това,колко са загинали от отравяне в Англия,публикуването на данни за голямото замърсяване,да си затваряме прозорците,да не излизаме,са манипулация.Факт е,че точно по това време хората се разхождаха спокойни,дишаха спокойно,пиеха си кафето.Никакви следи от задушаване.Явно балъците останаха малко.Приказките за зелена енергия са глупост.За ел.батерии пак.Как ще се осигури вятър,слънце в необходимите количества.Факт е,че повечето страни в Европа не подкрепят тези идеи.Факт е,че недостига на ток ще доведе до крах.Няма производство,няма топло, има глад студ и накрая ..... гибел.Повечето страни подкрепят производството на ел.енергия от твърдо гориво.И най-важното живи сме,"замърсяването" не ни е унищожило.Защо ли?
      И много моля,не трийте коментарите,когато не ви изнася.
      • Ти
        Тити
        1 -1
        10:44, 15 сеп 2022
        Не става на въпрос да се спре производството на електроенергия, а предприятията които от алчност и некомпетентност не въвеждат мощностите в норми, които да не тровят хората да бъдат принудени да го направят. ТЕЦ ове има на всякъде и ще има, но те инвестират в това да не вредят на човека и околната среда, а теца в Димитровград и само този от трите не го правят, бягат от тази инвестиция в ущърб и на работниците и на населението
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини