Уникална илюстрована хроника на Средновековието и филм на „NATIONAL GEOGRAPHIC“ показва България в нова светлина

Изображение 1 от 3

    В Златоград се състоя представяне на чаканата от дълго време нова книга на професорите Николай Овчаров и Пламен Павлов „Илюстрована история на средновековна България“. Това става възможно, благодарение на осигуреното финансиране от страна на Етнографския комплекс в града. Изданието е дело на Издателство „Уникарт“. За да узнаят тайните на българското Средновековие в старинната част на китното родопско селище се бяха събрали стотици почитатели на родната история.
    Както личи от наименованието на суперлуксозната книга, в нея е представена по достъпен за всеки начин историята на България през Средните векове. Тя е поднесена синтезирано и изключително увлекателно, написана на много образен и разбираем език. Разказът е илюстриран с 36 специално сътворени живописни творби на варненските художници Марина и Николай Русеви. Става дума за портрети на български царе и царици, както и знакови за българската история битки. За да бъде по-ясна картината към тях са добавени и карти, снимки на различни археологически обекти и важни находки, панорами на легендарни крепости, снимани от дрон и др.
    На тържеството в Златоград хората можаха да вземат автографи от двамата известни историци и да се снимат с тях. А още преди официалното представяне на  „Илюстрована история на средновековна България“, на първия учебен ден на 15 септември, в училище „Никола Вапцаров“ в Казанлък на учениците бяха раздадени първите екземпляри от книгата. Защото една от главните цели на изданието е по най-достъпен начин до младите хора да достигнат най-важните събития от средновековното минало на България.
    За двамата професори пристигна специален адрес от президента на България Румен Радев. Той бе получил книгата и съвсем неочаквано изпрати адрес, в който споделя: „Вярвам, че това представително издание ще даде възможност на любознателните читатели да опознаят както някои от най-значимите събития във вековната ни история, така и приноса на редица бележити владетели за изграждането и възхода на българската държава. Увлекателно написан и богато илюстрован, трудът достойно представя величието и славата на средновековна България!“

    Не по-малко важно е едно събитие, което предстои да се случи в уикенда. В неделя, 18 септември от 22.00 часа стартира четвъртият сезон на гледаната от стотици милиони зрители поредица „Европа отвисоко“ на великия „National Geographic“. Новият сезон се състои от 6 части и ще предложи впечатляващи гледки към най-атрактивните културни и географски забележителности от България, Сърбия, Румъния, Шотландия, Дания и Белгия.
    Четвъртият сезон на „Европа отвисоко“ стартира именно с нашата Родина. Във филма ще бъдат представени богатата култура, красотата на природата и съвременните инженерни постижения в нашата Родина. Показан Ще бъде показан 7-часов снежен преход на Захари Недялков към метеорологичната станция навръх Мусала. В епизода са включени също рибарското селище Ченгене скеле край Бургас, както и мистичният танц на последователите на учителя Петър Дънов по време на ритуала паневритмия, изпълняван всяко лято на Седемте рилски езера и др.
    „Гвоздеят“ на филма са снимките от дрон на неповторимия скален град Перперикон в Родопите. Зрителите ще могат да надникнат виртуално във всички потайни кътчета на свещения град. А личен гид на милионите зрители от целия свят ще бъде проф. Николай Овчаров, дългогодишният изследовател на Перперикон.
     

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини