Обединените арабски емирства се готвят да изстрелят първия си ровър към Луната през ноември

Обединените арабски емирства (ОАЕ) ще изпратят първия си безпилотен ровър към Луната през ноември, съобщи АП. 

Апаратът „Рашид“, кръстен на дубайската управляваща фамилия, ще бъде изстрелян от космическия център „Кенеди“ във Флорида в периода между 9 и 15 ноември, обясни  пред вестник „Нешънъл" Хамад ал Марзуки, мениджър на мисията.  Точната дата ще бъде уточнена през следващия месец. 

Ровърът ще бъде изведен на борда на ракета „Фалкон 9" на компанията "Спейс екс“ и се очаква да достигне Луната през март догодина.  Проектът е съвместен с Япония.

Тестовете вече са приключили и резултатите са радващи, съобщи Хамад ал Марзуки.

Мисията е част от стратегия на ОАЕ за се превърне в значим играч в космическата надпревара. Ако лунната мисия е успешна, ОАЕ и Япония ще се присъединят към САЩ, Русия и Китай. Засега само тези три страни са успели да изпратят свой апарат на лунната повърхност.

Сателит на ОАЕ вече обикаля около Марс с цел изучаване на атмосферата на Червената планета. В тази мисия ОАЕ си партнират с японската компания „Мицубиши“. Сателитът е в орбитата на Марс от февруари 2021 г. 

Ровърът „Рашид“ трябва да изследва лунната повърхност. 10-килограмовия апарат е снабден с две камери с висока резолюция и много други инструменти.

ОАЕ имат амбицията да изградят човешка колония на Марс до 2117 г., отбелязва АП. 

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини