АНКЕТА: Усетихте ли рекордното замърсяване със серен диоксид в Димитровград?

Създадохме анкета на тема дали сте усетили замърсяването със серен диоксид в Димитровград, поради множеството различни мнения по въпроса. Анкетата е в долната част на материала.

Припомняме ви, че на 10 септември в Димитровград бяха регистрирани рекордно високи нива на серен диоксид, които стигнаха до почти 6 пъти над допустимите стойности.

Серният диоксид спада към групата на серните оксиди ( SОx), които се формират при изгаряне на горива с високо сярно съдържание. Основен антропогенен източник на серен диоксид е изгарянето на природни горива (ТЕЦ, битови източници). Металургията и химическата промишленост също са източник на замърсяване със серен диоксид. SO2 и NОx са основни компоненти на "киселите дъждове".

Влияние върху човешкото здраве

Серният диоксид постъпва в организма чрез респираторната система. При високи концентрации абсорбцията му достига до 90 % в горните дихателни пътища и по-малко в по-ниските отдели на дихателната система.
При кратковременна експозиция на серен диоксид се засяга преди всичко дихателната система. Отбелязва се голямо разнообразие на индивидуална чувствителност на населението към серен диоксид, но особено чувствителни са лица болни от бронхиална астма. Действието на серния диоксид върху дихателната система като правило се съчетава с влиянието на праха. Чувствителни групи от населението към експозиция на серен диоксид са децата, възрастните, хората с астма, със сърдечно-съдови заболявания или хронични белодробни заболявания. Здравните ефекти на серния диоксид се проявяват с нарушение на дишането, белодробни заболявания, нарушение на имунната защита на белия дроб, агравация на съществуващи белодробни и сърдечносъдови заболявания. Трудно е да се отдели действието на серния диоксид от това на праха, с което се свързва също повишената честота на хоспитализации и смърт. Хора с астма са 10 пъти по-чувствителни към серния диоксид, отколкото здравите. Децата с астма са особено чувствителни, а експозицията на серен диоксид може да доведе до възпалителни белодробни заболявания.

ГЛАСУВАЙТЕ В АНКЕТАТА!

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Усетихте ли рекордното замърсяване със серен диоксид на 10 септември?

Усетихте ли рекордното замърсяване със серен диоксид на 10 септември?

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

  • 1
    Да
    Да ви е
    3 -6
    06:18, 28 сеп 2022
    Само коментирате и си пишете каквото си поскате......джурналя-мисирки !
    • Си
      Симба
      6 -2
      14:52, 28 сеп 2022
      То ако не бяха журналистите,ТЕЦа щеше да си работи и да ни трови без РИОСВ да се намеси. Добре,че са те иначе ако остане само на нас,нищо няма да се случи.
    • Но
      Нола
      5 -1
      15:18, 28 сеп 2022
      Прав си Симба , да се отразяват нещата такива каквито са !
      Защото и те са част от нас и нашите семейства и те са потърпевши .
  • 2
    Гр
    Гражданин
    9 -2
    07:25, 28 сеп 2022
    Освен замърсяването със серен диоксид , замърсяването с черна пепел от допотопния котел, не е ли замърсяване което е очевадно !
    Или това според някой не е замърсяване .
    По разни програми хиляди семейства изхвърлиха кюмбетата с цел намаляване замърсяването .
    Остана да бълва вредни емисии и пепел допотопния ТЕЦ , в които се изгарят стотици хиляди тонове въглища .
    Може ли някой от специалистите да каже на колко печки , " кюмбета " се равнява това .
    Със сигурност резултатът ще е , не по една печка на семейство , а по една печка на жител на общината , ако не и повече .
    • Гр
      Гражданин
      7 -2
      14:25, 28 сеп 2022
      Винаги е имало боклуци като този където слага минуси , защо бе човече нещо невярно ли казвам или не е истина , служителю на ТЕЦ 3 .
    • Ро
      Роси идвам
      0 0
      11:21, 2 окт 2022
      Роси, как си моето момиче всичко наред ли е
  • 3
    Съ
    Събудете
    7 -2
    15:11, 28 сеп 2022
    Събудете се хора тровят нас и семействата ни затваряне на ТЕЦ окончателно завинаги този дето слага минуси сигурно няма деца и родители или те дишат друг въздух той вятъра го носи в една посока а той сигурно живее в другата посока😂🤣😂
  • 4
    Ге
    Генчо
    4 -1
    18:16, 28 сеп 2022
    До кога ще ни тровите стига толкова отваряте го след седмица затваряне и пак обратното кога най накрая ще се вземат адекватни мерки в една нормална уж страна до кога така затворете го окончателно искаме да живеем и дишаме чист въздух бълват се сажди и дим що за безотговорност е това?ЗАТВАРЯНЕ НА ТЕЦ???????????!?!??!???!!!!!!!!!!!!!
Последни новини