Кметовете на Димитровград и Хасково сред гостите на откриването на газова връзка Гърция-България

Кметовете на Димитровград и Хасково Иво Димов и Станислав Дечев ще бъдат гости на тържествената церемония по повод официалното въвеждане в търговска експлоатация на международната газова връзка Гърция-България.

Официалното откриване ще се състои в НДК утре. На събитието ще присъстват председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президента на Азербайджан Илхам Алиев, както и президентите на Северна Македония и Сърбия, както и гръцкият премиер. Домакин на церемонията ще е българският държавен глава Румен Радев.

Очаква се от 1-ви октомври страната ни да получава договорените количества азерски газ, който ще минава именно през интерконектора. Контрактът с Азербайджан е за 1 млрд. куб. м годишно, а допълнителните доставки ще могат да компенсират количествата, които България получаваше по договор с руския енергиен гигант „Газпром“.

В същото време газопроводът ще даде възможност за внос на допълнителни количества природен газ през другата газова връзка с Гърция между Кулата и Сидирокастро. Така нова газова инфраструктура на практика ще доведе до значими промени на газовия пазар у нас и страната най-накрая може да се похвали, че е постигнала газова диверсификация.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ме
    Ментаци
    18 -6
    13:33, 30 сеп 2022
    Голям праз
  • 2
    И
    И
    13 -3
    15:51, 30 сеп 2022
    Кмета на Хасково,дава *** ....
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини