Зоните за фитосанитарен контрол на ГКПП „Капитан Андреево“ стават част от националната сигурност

    Части от най-големия граничен сухоземен пункт в Европа “Капитан Андреево“ ще станат обект от националната сигурност и достъпът към тях ще бъде ограничен от ДАНС, коментира в сутрешното студио на БиТиВи д-р Христо Вълчанов, който само преди дни беше назначен на поста изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните.

    Доктор Вълчанов категорично заяви, че старият модел на работа в БАБХ на турската граница няма да се върне. Той посочи, че от Служебното правителство са предприети мерки за осъществяването на нормален трафик на ТИР-овете през „Капитан Андреево“. Една от тях е именно създадената междуведомствена група за преминаването през пункта, като част от националната сигурност. Докладът за това вече е изготвен. Ще се промени това занапред, че достъпът до съоръженията на БАБХ ще бъде ограничен при най-малки съмнение за криминални минали действия или досие, съответните лица няма да бъдат допускани до пункта. Ще има и по-добра наблюдаемост на трафика.

    Той посочи, че не е доволен от частникът, който оперира по фитосанитарения контрол на границата ни с Турция "Евролаб", защото е осъществявала пълен монопол върху дейността на ГКПП "Капитан Андреево". Д-р Вълчанов посочи, че не е сключвал договорът с частната фирма, предишният път, когато беше на водещия пост на БАБХ. Това е направил неговият заместник, в деня, в който е бил уволнен от служебното правителство на „Продължаваме промяната“-31 декември, миналата година, за което е разбрал от медиите.

    По думите му фитосанитарния контрол на границата с Турция ще бъде извършван занапред от държавната лаборатория. Все още обаче се работи на пункта по нейното изграждане и оборудване-дейности, които могат да приключат най-рано до 6 месеца. До тогава държавата разчита на резултатите от контролите на Централна лаборатория по карантина на растенията, която се намира в София.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини