Посланикът на Япония Нарахира Хироши с интерес към културно-историческите паметници в Хасково

    Посланикът на Япония у нас Нарахира Хироши направи първата си визита в района на Хасково днес на път за Кърджали. В програмата си освен разходка из града, посланикът включи посещение в Музейния център на тракийското изкуство в Източните Родопи, който се намира на метри от Александровската гробница, а в него има изградено и точно копие на некропола. За построяването му Япония дари близо 3 милиона долара. Комплексът беше открит през 2009 г. лично от японския принц Акишино.

    Посланик Хироши разгледа и постоянната експозиция на отдел археология в Хасковския исторически музей. Гид в местната дравна и антична история му беше лично директорът на културно-историческото средище Пенко Добрев. Посланикът остана доста впечатлен от уменията на древното местно население да обработва злато и да създава бижута. С любопитство той изслуша разказа за откритата през 2009 г. от археолога Борислав Бориславов край село Изворово гърлица с над 300 златни зрънца, наподобяващи житните, за която се предполага, че е била дълга около метър и половина. С интерес посланикът подходи и към представянето на всички артефакти в зала „Археология“ на музея, както и за любопитни подробности около Александровската гробница, открита през 2002 от археолога Георги Китов.

    Директорът на музея Пенко Добрев обясни, че наскоро са били подменени с нови знамената на България и Япония в Музея в Александрово.

    „За нас е чест да посрещнем посланика на Япония, който представлява народът, инвестирал средства в запазването на български ценности“, посочи той.

    Посланик Хироши получи много подаръци от музея, сред които двуезичните -на български и английски издания за историята на Хасково и региона и посветени на бележити личности, свързали живота и делото си с Хасково. Сред подаръците са и магнити с част от най-интересните забележителности в областта като чашата на Юстиниан и с конника, за когото се смята, че е погребан в Александровската гробница.

    „България и Япония имат добър съюз, но има още неща, които не знаем за вашата страна и ще бъде любопитно да научим за историята и културата на България. Затова съм тук, за да видя какво още можем да направим, не само за развитието в сферата на туризма, а и в други области. Ако успеете да застанете здраво зад историческите си места, може да промотирате сериозно страната си не само от историческа гледна точка, и не само в Европа, но и в целия свят. Докато хората не научат за България няма как да се стигне и до икономически растеж на страната. И като се има предвид традиционно добрите отношения между Япония и България, за нас е важно заедно да работим с българското правителство за съхраняване на историческото наследство тук, защото то културно наследство за цялото човечество“, посочи Нарахира Хироши. По думите му, след падането на рестриктивните мерки, наложени заради разпространението на корона  вируса, от тази седмица, в Япония се отчита повишен интерес за пътувания към различни дестинации по света, включително и към България. От друга се увеличава и броят на туристите, които искат да посетят Япония, посочи посланик Хироши. Той припомни, че българите влизат безвизово в Япония и тези, които са ваксинирани няма да са в карантина, като могат да направят 90-дневен престой в страната на изгряващото слънце.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини