Над 15 хиляди деца са починали по време на комунизма в Румъния в специализирани болнични заведения

Над 15 000 непълнолетни са починали в Румъния в периода 1967-1990 г. в 26 специализирани болнични заведения, предаде агенция Аджерпрес, като се позова на данни на Института за разследване на престъпленията на комунизма.

През последните пет години институтът е разследвал смъртта на 2207 деца в резултат на глад, неподходящи условия на живот и липса на медицински грижи в четири от 26-те детски невропсихиатрични болници и болнични домове, функционирали на територията на Социалистическа република Румъния до 1990 г.

Официално в тези специализирани домове са настанявани непълнолетни с неизлечими заболявания. Въпреки това обаче има многобройни документирани случаи, в които деца, които са били физически и психически напълно здрави или с определени възстановими физически увреждания, сираци или деца от неорганизирани семейства, са били разпределени от държавните институции в такива центрове, където голяма част от тях са намерили смъртта си, а тези, които са оцелели, са останали с тежки физически и психически травми, посочва Институтът за разследване престъпленията на комунизма в Румъния. 

Разследванията се основават на солидна архивна документация, идентифициране на свидетели, жертви и евентуални извършители.

Институтът предоставя тази информация във връзка с инициативата, обявена във вторник в Европейския парламент, която обединява усилията на 19 държави за спиране, разпознаване и предотвратяване на насилието над деца в Европа. Институтът посочва, че ще продължи серията си от специални разследвания на болнични домове, в които е имало смъртни случаи и нечовешко отношение.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини