Анкета: страхуват ли се димитровградчани от реална военна и радиационна заплаха?

Според анкета, публикувана на www.Dimitrovgrad.BGvesti.NET, която не претендира за представителност, но може да бъде ориентир за нагласите на обществото, 72,7% от анкетираните в димитровградския информационен портал, чрез отговорите си са изразили опасения, че има опасност за техния живот и здраве в резултат на военните действия в Украйна. Тези, които не се притесняват за сигурността си, са 18,8%.

14 са отговорите в анкетата, на които имаха възможност да отговарят посетителите на сайта, а въпросът бе: След последните събития и намесването от страна на руските власти на България във взрива на кримския мост, притеснявате ли се, че има опасност за вашия живот и здраве в резултат на военни действия?

Единствения отговор, който не е получил нито един глас е, че "България е силна и нищо не ме притеснява" - 0% от гласовете.

Хората, които смятат, че няма място за притеснение, са дали гласа си за отговорите:

НЕ - 11,9%

Русия обича България, НЕ биха ни нападнали - 5,0%

Войната е далеч и не ни засяга - 1,9%

Европа и НАТО ни пазят, Русия не би ни нападнала - 7,5%

Анкетираните, които се чувстват заплашени от войната в Украйна и се опасяват за себе си и близките си, са 72,7%, като само с  "ДА" са гласували 23,1%. Тези, които мислят, че Русия би използвала ядрено оръжие срещу България са 13,8%. Тези, които се опасяват, че България ще бъде наказана чрез военни действия за назидание на западните държави, са 7,5%. 8,8% от гласувалите смятат, че е въпрос на време Русия да нападне България. 10% от анкетираните се притесняват от ядрена авария на територията на Украйна, която ще ни засегне. 3,8% от анкетираните са заявили, че вече са си подготвили мазетата за укритие от бомбардировки. В групата на хората, които изпитват страхове, влизат и тези, които са дали отговори, че си приготвят багажа да емигрират извън територията на България, като 4.4% ще избягат на запад, а 1,3% смятат да се спасяват на изток.

1,3% са отговорили с леко конспиративния отговор - Нека Русия ни превземе, че американците ни пръскат с отрови и вируси чрез самолети "кемтрейлс" - 1,3%

В заключение, смятаме че институциите трябва  да се погрижат за сигурността на населението и да провеждат разяснителна кампания какви трябва да бъдат предприеманите мерки от населението при евентуална опасност. Българите не разпознават различните сигнали на системата за ранно предупреждение дори тя да е изправна и да бъде задействана в определена ситуация. Убедени сме че населението не знае какви мерки трябва да предприеме при различни видове заплахи, та било то природни бедствия, промишлени аварии и други заплахи за сигурността, живота и здравето на хората.

Анкетата е отворена за гласуване, може да давате повече от един отговор.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Притеснявате ли от ескалация на войната и реална заплаха за България и вас самите

Притеснявате ли се от ескалация на войната и реална заплаха за България и вас самите?

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини