Природозащитници ще протестират срещу кадровата политика на екоминистерството

    Протест срещу кадровата политика на служебното Министерство на околната среда и водите ще посрещне служителите на ведомството в началото на утрешния работен ден. Това обяви коалицията от природозащитни организации "За да остане природа в България", като аргументира протеста с недоволството си от липсата на воля за опазване на най-ценните кътчета от българската природа, чистката на доказани експерти и спирането на ключови промени, започнати от кабинета на Борислав Сандов.

    Назначенията на президента Радев през последните месеци възстановиха или утвърдиха на ръководни позиции кадри като служебния екоминистър Росица Карамфилова (чиято кариера се развива при управленията на ГЕРБ), понижения при предишния мандат настоящ зам.-министър Петър Димитров, зам.-министъра и бивш зам.-кмет по околна среда от ГЕРБ Мария Бояджийска, съветника и бивш ръководител на екоинспекцията на Бургас Тонка Атанасова. За нелогични рокади в регионалните екоинспекции през последните седмици публикува информация Тома Белев, зам.-министър в МОСВ в екипа на Борислав Сандов от "Зелено движение", който беше екоминистър в редовното правителство с мандат на "Продължаваме промяната".

    Непосредственият повод за протест на природозащитниците са решението от миналата седмица за отхвърляне на изготвен от учени проект за цели за опазване на зоните от "Натура 2000" край Кресненското дефиле в полза на проект на консултантка фирма, както и последните кадрови решения на ведомството от петък 14 октомври, с които бяха уволнени директорите на националните паркове "Пирин" и "Рила". И двете решения са по чл. 19а, ал. 2 от Закона за администрацията. Става въпрос за трудови правоотношения, които могат да бъдат прекратени без предизвестие от органа, който назначава по негова преценка - и затова не подлежат на обжалване.

    Преди месец бе освободен и директорът на национален парк "Централен Балкан" заради неотразени в Агенцията по вписванията заличени участия в юридически лица. Той, за разлика от останалите двама директори, беше назначен след конкурс от Борислав Сандов от "Зелено движение", част от "Демократична България", като партньор в последното редовно правителство.

    Директорът на Дирекция "Национален парк Централен Балкан" Светослав Тодоров бе назначен след конкурс през юли 2022 г. Бившият експерт в дирекция и лесовъд с природозащитен опит спечели конкурса с програма за опазване на природата и инвестиции в повече контрол, сред които ограничаване на достъпа на автомобили в района около връх Ботев. Повече за работата на Тодоров като директор на парк "Централен Балкан" можете да прочетете в интервюто му за "Дневник".

    Директорът на Дирекция "Национален парк Рила" Владимир Милушев бе назначен от редовния екоминистър Борислав Сандов през март 2022 г. въз основа на представена управленска програма. Тя включваше контрол върху туристопотока и регламенти за екстремните спортове, информационни дейности, обновяване на туристическа инфраструктура, регулярни научни изследвания за биоразнообразието в парка и образователни дейности за деца, включително засилен контрол и спиране на нерегламентирания достъп до Седемте Рилски езера. Повече за работата на Милушев като директор на парк "Рила" можете да прочетете в интервюто му за "Дневник".

    След новината за уволнението Милушев публикува свой отчет в страницата си във фейсбук:

    Директорът на парк "Пирин" Валери Мечев беше назначен от Борислав Сандов също през март 2022г., след като е бил директор на парка и в периода 2011 - 2013 г., при първото управление на ГЕРБ и отново е бил освободен по същата буква на закона без право на обжалване.

    Източник: в. Дневник

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини