Как да кандидатстваме по новата програма за "саниране"

Изображение 1 от 3

    На 20.10.2022г., по инициатива на кмета на община Димитровград, бе проведена среща за разясняване на условията за кандидатстване по новата европейска процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – Етап I". На срещата бяха поканени представители на сдруженията на собствениците, учредени при предходната програма за Енергийна ефективност, а зала Гросето едва събра всички желаещи да присъстват на срещата.

    Отново там партньори ще бъдат общините, както бяха и по предходната национална програма. До края на месеца мерките по програмата са изложени за обществено обсъждане, след което би трябвало да се приемат и да влязат в сила, като към момента няма индикации за промени по предложения проект и вероятно ще бъде приет в първоначалния си вид. В Етап I oдобрените сгради ще получат до 100 % безвъзмездна финансова помощ, докато в следващия етап ще е нужно съфинансиране от 20% от собствениците.

    КОИ СГРАДИ ПОПАДАТ В ПРОЕКТА

    Допустими са всички многофамилни жилищни сгради, които се управляват по реда на Закона за управление на етажната собственост и са проектирани преди 26 април 1999 г.  Това са сгради, в които броят самостоятелни обекти са най-малко четири и принадлежат на повече от един собственик.

    КАКВО Е НЕОБХОДИМО ЗА ДА СЕ СТАРТИРА ПРОЦЕДУРАТА ПО КАНДИДАТСТВАНЕ

    Кандидатите трябва да са учредили и регистрирали Сдружение на собствениците (СС). Към момента в Димитровград има регистрирани 126 СС.

    Необходимо е решение на общото събрание на етажната собственост за одобряване на кандидатстването по настоящата процедура с с мнозинство не по-малко от 67% идеални части от цялата сграда.

    Кандидатите за своя сметка, чрез специализирана фирма, трябва да извършат конструктивно и енергийно обследване на сградата, заедно с изготвяне на технически паспорт. Услугата се възлага на фирма по избор от сдружението на собствениците. Инвестираните средства за енергийното обследване и техническия паспорт ще бъдат възстановени на 100% от програмата, но само ако тя бъде одобрена от евро проекта.

    Кандидатите трябва да изготвят справка от ЕВН за потреблението на електроенергия за всеки обект в срок 3 години назад. Актуално състояние на потреблението на енергия трябва да се изиска от председателя на СС с предоставянето на ИТН за всеки електромер и удостоверяващите сдружението документи.

    КРИТЕРИИ ЗА ОЦЕНКА

    В критериите за оценка влизат следните компоненти:
    1. Процент енергийно спестяване в годишното потребление на първична енергия;
    2. Очаквано годишно намаляване на емисиите на СО2;
    3. Брой самостоятелни обекти с жилищно предназначение в сградата;
    4. Колко % от идеални части от общите части на ЕС са подкрепили изпълнението на проекта;
    5. Ниво на подобрение на жилищната инфраструктура - клас енергопотребление, монтаж на инсталации за ВЕИ, архитектурен облик.

    СРОКОВЕ

    Първи срок за кандидатстване по настоящата процедура - не по-късно от  23:59 часа на 15.02.2023 г.
    Втори срок за кандидатстване по настоящата процедура - не по-късно от  23:59 часа на 31.03.2023 г.
    Документацията трябва да бъде предадена в общинска администрация по-рано, за да бъде прегледана и ако има пропуски и неточности, те да бъдат коригирани.

    Общинската администрация ще бъде водещ партньор в проекта и ще изпълнява функциите по неговото административно и финансово управление, както и отчитането му пред Структура за наблюдение и докладване.

    Примерни документи за попълване и проект насоки за кандидатстване могат да се изтеглят от сайта на общината.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини