Красотата на частичното слънчево затъмнение регистрираха в Хасково и Димитровград

    Единственото частично слънчево затъмнение за тази година беше наблюдавано от Хасково и Димитровград.

    В Хасково телескопите на местната Астрономическа обсерватория, с ръководител Йоана Кокотанекова, бяха позиционирани на покрива на Младежкия център.

    Пълен беше дворът на Обсерваторията с планетариум „Джордано Бруно“ в Димитровград. Младежи, ученици и всички, които обичат да гледат към небесната шир с любопитство и любознателност, дойдоха, за да станат съпричастни към днешното явление. Точно слънчевото затъмнение, макар и частично, обаче категорично не трябва да бъде наблюдавано с незащитени очи, предупреди директора на планетариума Димитър Кокотанеков.

    В Димитровград наблюдението започна в 12.30 часа. Бяха позиционирани и регистратори, които правиха серия от снимки на всеки пет минути.

    По време на затъмнението Луната, която в този момент е между Земята и Слънцето, започна да закрива Слънцето към 12:30 ч. Пикът на затъмнението бе около 13.34, а откриването му десетина минути преди 15 часа. В момента на най-голямата фаза на затъмнението около 46% от диаметъра или 34% от площта на слънчевия диск ще бъдат затъмнени от Луната.

    "Можем да пресметнем до точност всяка фаза от частичното затъмнение и това показва, че постиженията на съвременната астрономия са големи“.

    Според Димитър Кокотанеков явленията като слънчевото затъмнение са интересни за хората, защото това са от малкото астрономически явления, които човек може да види със собствените си очи, без да използва астрономически уред. Първите датирани слънчеви затъмнения са отпреди 1200 години в Китай.

    „От зората на човечеството тези явления са били проследявани и са предизвиквали размишления и страхопочитания още от древните хора. Проследявайки историята тези явления са съпътствали битки, понякога са били причината за прекратяване на конфликти. От тази гледна точка за съвременния човек са емоционално преживяване.“

    Следващото частично слънчево затъмнение, което може да бъде видяно от България е през 2025 година, на 2 август, а пълно слънчево затъмнение от нашата страна ще може да се наблюдава чак през 2081 година.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини