Удари по електропреносната мрежа, няколко сценария за отстъпление с терористични атаки

През нощта руските сили нанесоха удар по електропреносната мрежа в централните области на Украйна и е възможно да се стигне до допълнителни ограничения в доставките на електроенергия, съобщи днес операторът на украинската система за електроснабдяване "Укренерго", цитиран от Ройтерс. 

"Повредено е оборудването на основната мрежа на украинската енергийна система в централните области", се казва в изявление в "Телеграм".

През последните седмици Русия засили ударите си по ключова украинска инфраструктура, включително по електропреносната мрежа, оставяйки милиони хора без електричество и отопление за дълги периоди от време с наближаването на зимата.

Руското командване подготвя серия от терористични атаки по време на отстъплението от окупираните територии. Генералният щаб посочи няколко от най-вероятните сценарии.

Това съобщи на брифинг на 27 октомври заместник-началникът на Главното оперативно управление на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна бригаден генерал Алексей Громов.

Громов цитира командващия руските войски в Украйна Суровикин, който по-рано заяви, че има вероятност от "трудни решения" в контекста на трудната позиция на Руската федерация на бойното поле.

"Най-вероятно е, че по време на отстъпление врагът, в допълнение към масовата евакуация, може да прибегне до поредица от терористични атаки за взривяване на жилищни райони, превръщайки временно окупираните територии в изгорена земя, увреждайки критична инфраструктура във върнатите територии на Украйна"“, каза Громов.

Като се имат предвид последните провокации на Русия с "мръсна бомба", Генералният щаб не изключва взривяването на Запорожката атомна електроцентрала "с цел окончателното й изваждане от строя и провокиране на местна техногенна катастрофа, обвинявайки Украйна за това."

"Дори прогнозираните последствия от аварията в АЕЦ са били предвидени от руснаците, като се има предвид посоката на вятъра в западна посока", уточни Громов.

Сега позиционната отбрана продължава в целия участък на фронта, каза по-рано Анна Маляр, заместник-министър на отбраната. Контранастъплението на въоръжените сили на Украйна на юг се забави поради дъждовния сезон, каза министър Алексей Резников.

На 26 октомври нашествениците отново щурмуваха Соледар и Бахмут в Донецка област, всички атаки бяха отблъснати.

Руснаците се опитват да изградят линия на отбрана в посока Сватово, тъй като според въоръжените сили на Украйна са получили заповед да задържат територията на всяка цена.

Освен това естонското разузнаване смята, че Путин е готов да пожертва всички мобилизирани в името на продължаването на войната. Военните поражения на фронта не го принудиха да преразгледа първоначалните си цели да завладее цяла Украйна.

В Херсонското направление продължава "евакуацията" на левия бряг на елитните руски части. На предната линия Руската федерация остави всички,  които не жали.

Загубата на Херсон ще бъде повратна точка за Русия, подчерта Маляр на 26 октомври.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини