Милиардерът Олег Тинков се отказа от руското си гражданство

Занимаващият се с различни бизнеси предприемач Олег Тинков се отказа от руското си гражданство, като заяви, че не иска да бъде свързван с фашизма или с хора, които си сътрудничат с убийци, съобщи Ройтерс.

В публикация в Инстаграм от днес 54-годишният основател на банка "Тинкофф" написа: "Реших да се откажа от руското си гражданство след нахлуването на Русия в независима Украйна. Аз съм против тази война и убийството на мирни хора".

Тинков, чиято новосъздадена компания за цифрови кредитни карти Ти Си Ес Груп  се превърна в една от най-големите руски финансови институции, е откровен критик на инвазията и президента Владимир Путин.

Той беше принуден да продаде своя дял от 35% в Tи Си Ес, компанията-майка на банка "Тинкофф", на руския металургичен магнат Владимир Потанин през април след поредица от антивоенни коментари.

Тинков каза, че публикуван вчера в Инстаграм пост със снимка на удостоверението, с което на 26 октомври се отказва от гражданството си, "мистериозно е изчезнал".

Във връзка с казуса "Тинков" Андрей Клишас, ръководител на комисията по конституционно законодателство и държавно строителство към Съвета на федерацията, днес заяви, че висшите мениджърите и собствениците на стратегически и социално значими компании трябва ясно да определят позицията си по отношение на "специалната военна операция" на Русия в Украйна, но не трябва да бъдат задължавани по закон да го правят.

По случая изрази мнение и говорителя на Владимир Путин - Дмитрий Песков. Той заяви, че бизнесмените Олег Тинков и Николай Сторонски "имат правото" да се откажат от руско гражданство. В същото време той отбеляза, че на практика двамата вече не участват в деловия живот на Русия.

Днес Тинков заяви също, че завежда дело, за да принуди банката да спре да използва името му.

"Името ми не трябва да се свързва с фашизма", казва Тинков. "Мразя, когато моята марка/име се свързва с банката, която си сътрудничи с убийци."

Банката, от своя страна, заяви, че има пълни законни права върху марката "Тинкофф", съобщи ТАСС.

Магнатът, който се сравни с британския милиардер Ричард Брансън и е чието състояние се оценяваше на почти 10 млрд. долара в апогея на бизнеса му, пусна на пазара марки за електроника, замразени храни и бира, преди да създаде преди около 15 г. банка "Тинкофф".

Преди да продаде дела си, Великобритания наложи санкции на Тинков, заявявайки, че той "получава облаги от руското правителство" чрез дела си в системно значима компания.

Смята се, че Тинков живее в Лондон, където в продължение на години е бил лекуван от левкемия. Той казва, че сега няма бизнес интереси в Русия.

Преди това Тинков е имал американско гражданство, но се е отказал от него по времето, когато банката "Тинкофф" стана публична през 2013 г.

Топ мениджърите и собствениците на стратегически и социално значими компании трябва ясно да определят позицията си по отношение на специалната военна операция на Русия в Украйна, но не трябва да бъдат задължавани по закон да го правят. Андрей Клишас, ръководител на комисията по конституционно законодателство и държавно строителство към Съвета на федерацията, заяви това във вторник.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини